Stort fiskprojekt i hamn – Eskilstunas larver blev föda

Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, har odlat amerikanska vapenfluga-larver i Eskilstuna under nästan två års tid. Proteiner har pressats ur larverna och sedan blivit en delföda till odlad regnbågslax som nu börjat säljas i butiker och på restauranger.

Benny Björk

Benny Björk

Foto: Niklas Holm / Roxen communication

Eskilstuna2021-11-21 04:45

ESEM har varit med i ett projekt med namnet Fem ton grön fisk i disk. Nu har projektet summerats och flera butiker i Stockholm och kända restauranger säljer nu den regnbågslax som har ätit proteiner från larver producerade på Lilla Nyby i Eskilstuna.

– Vi levererade de sista larverna innan semestern i år för att de skulle bli klara som foder. Vi har avslutat projektet Fem ton grön fisk i disk här nu, förklarar Benny Björk, arbetsledare produktion på ESEM.

På Lilla Nyby återvinningsanläggning har mängder av Amerikanska vapenfluga-larver producerats för att bli en del av de odlade laxarnas föda.

– Totalt i projektet har vi producerat ett och ett halvt ton torkade larver. Vi höll på med detta under nästan två års tid.

undefined
Benny Björk bland de lådor som de amerikanska vapenfluga-larverna levde i.

Benny Björk berättar att ESEM tidigare haft ett eget projekt med amerikanska vapenfluga-larver, som då göddes med allt möjligt matavfall som kom in till anläggningen. Projektet nådde väldigt bra resultat och krävde inte lika mycket arbete som det nyligen avslutade projektet.

– Lagstiftningen idag tillåter inte att larverna får äta matavfall då den odlade laxen sen ska bli till föda för oss människor. Så i detta projekt har vi fått ta överblivna grönsaker från Sorundas grönsakshall och bröd fån Fazer bageri, Skogaholm, i Eskilstuna, menar Benny Björk och fortsätter:

– Det här har gett oss erfarenhet och det har varit kul att deltaga. Att kunna producera ett foder som är hållbart i stället för att importera soja och fiskmjöl för att göra fiskfoder till fiskodlingar är fantastiskt.

undefined
Larver från Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö har varit en stor del av födan i laxprojektet.

I anläggningen har de fött upp larver, tvättat, torkat och sedan pressat ur proteiner från larverna som blivit en delingrediens i fiskfodret. 

– Våra larver har varit delfoder med bland annat sjöpung, musslor, mjölmask. Detta har gjorts för att få bra kvalité på fisken vilket har lyckats och den smakar som vildfångad lax.

Idag står anläggningen för larverna helt still, men allting finns kvar för att kunna börja producera igen.

– I dagsläget har vi inga planer på att fortsätta med tanke på dagens lagstiftning. Det är inte tillräckligt effektivt för vår del, men kunde vi göra foder av det vanliga matavfallet så vore det en betydligt enklare hantering, menar Benny Björk och avslutar:

– Det har varit ett riktigt kul projekt, och att resultatet föll ut och blev bra är jättekul. Tyvärr har jag inte haft möjligheten att smaka fisken själv.

undefined
Sedan vecka 45 har den odlade regnbågslaxen börjat att säljas, bland annat i diverse Hemköpsbutiker och på några få utvalda restauranger.

Projektet är en innovation från Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som nu sjösatt Sveriges första gröna regnbågslax i butik och restaurang. I projektet har också Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax deltagit som är delfinansierat av Vinnova.

– Det är ett enormt resursslöseri att låta odlad fisk äta soja från Brasilien och fisk från Stilla Havet, samtidigt som det slängs tonvis med mat i Sverige. Matavfallet kan i stället användas till att föda upp insekter, en utmärkt föda för fisk, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Prismässigt kommer fisken inte att skilja sig åt från liknande fisk. Totalt har fyra ton lax odlats och den mängden beräknas räcka året ut.

Regnbågslaxen finns på menyn hos flera restauranger, bland annat hos Tak i Stockholm, Urban Deli i Stockholm och The Melting pot i Göteborg.

Fisk och foder

I Sverige konsumeras årligen 12,5 kilo rensad fisk och skaldjur per person.

70 procent av den sjömat som äts i Sverige är importerad, främst från Norge, Danmark och Kina.

Svenska konsumenter äter främst lax, sill, torsk och räkor. Laxen består nästan uteslutande av importerad odlad norsk lax. 

Cirka hälften av all sjömat på den globala marknaden är odlad. 60 procent av den sjömat som konsumeras i Sverige är vildfångad, 40 procent är odlad.

Källa: Axfoundation

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!