Stort intresse att ta över Axelssons Dea efter konkursen

För de anställda i Dea Axelssons butik i centrala Eskilstuna kom måndagens besked om konkurs som en total överraskning.– Vi hade ingen aning. På förmiddagen jobbade vi på som vanligt och på eftermiddagen fick jag ett mejl med beskedet, säger Anna-Karin Cederlöf, butikschef i Eskilstuna.Men det kan finnas hopp. Flera aktörer har redan hört av sig till konkursförvaltaren för att ta över butikskedjan.

Eskilstuna2017-01-17 13:47

I Axelssons klädbutik i 21:an i centrala Eskilstuna är det ovanligt stillsamt på tisdagen. Reaskyltarna har tagits bort och alla varor säljs till ordinarie pris i väntan på eventuell utförsäljning. Några mindre upptejpade anslag berättar att butiken nu gått i konkurs.

– Det är säkert 70 personer som ring eller kommit in och frågat om sina presentkort. Tyvärr har de ju slutat gälla, säger butikschef Anna-Karin Cederlöf.

Hon har varit chef i Eskilstunabutiken i tio år och jobbat i samma butik sedan 1998. Nu är framtiden oviss för henne och hennes anställda.

– Vi hoppas att det ska ordna sig på något vis men nu vet vi ingenting. Vi väntar på mer information, säger hon.

De kunder som besökt affären sedan konkursbeskedet har visat sitt stöd för både personalen och butiken.

– Trots att många varit besvikna för att deras presentkort slutat gälla har de ändå varit väldigt deltagande och förstående, säger Anna-Karin Cederlöf.

Efter konkursbeskedet i måndags kväll har flera aktörer hört sig för om att ta över hela eller delar av modebolaget Axelssons Dea som driver butikerna.

Konkursförvaltaren Gustaf Pontén vid Advokatgruppen Mellansverige har goda förhoppningar om att rörelsen kommer att kunna leva vidare och att personalen kan få behålla sina jobb.

I några veckors tid kommer Gustaf Pontén att samla uppgifter om konkursboet. Det handlar bland om årsredovisningar, lagertillgångar och fordringsägare. Företagets tillgångar ska omvandlas till reda pengar.

– Intressenterna får därefter möjlighet att köpa det som finns till försäljning. Det kan vara hela bolaget eller delar av det, såsom enskilda butiker, säger han.

Under tisdagsförmiddagen hade flera potentiella köpare hört av sig till honom med förfrågningar.

– Hittills har två, som jag skulle beskriva det, seriösa aktörer hört av sig. Men konkursboet kommer också att annonseras ut så jag räknar med att fler intressenter kan tillkomma framöver.

Inom några veckor kommer förhandlingar, med de intresserade som kvarstår, att inledas. Då säljs bolaget, eller delar av det, till den part som bjuder högst. Då avgörs även framtiden för de omkring 260 anställda i bolaget, vilket mestadels består av butikspersonal.

–  Om hela rörelsen blir såld kan personalen ha rätt till återanställningar. Om det mot förmodan inte skulle bli en försäljning, riskerar de däremot att bli uppsagda. Men än så länge har ingen person blivit uppsagd.

Genom den statliga lönegarantin har de anställda skydd när konkurser som denna inträffar. För Axelssons-personalen går länsstyrelsen in och betalar deras löner tills vidare.

Vissa företag begär så kallade rekonstruktioner, genom att få anstånd att betala av sina skulder, innan en konkurs blir ett faktum. Det gjorde dock aldrig Axelssons Dea, enligt Gustaf Pontén.

– När en konkurs väl är genomförd upphör det bolaget att existera och det beslutet är definitivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om