– Det var folk här vid kvart över nio redan och ville in i butikerna, fast vi öppnade först tio. Det är jätteroligt att intresset är så stort, säger Cecilia Bäck, pressansvarig på Eskilstuna energi och miljö.
På fredagen var det dags för ReTuna att slå upp dörrarna, gallerian som ska förena återburk med shopping och därmed bidra till en mer hållbar konsumtion. Till och med invigningen gick i hållbarhetens tecken. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och Ann-Sofie Wågström (S), styrelseordförande i Eskilstuna energi och miljö, förklarade återbruksgallerian invigd genom knyta samman begagnade kläder, i stället för att klippa något band.
I den nya gallerian finns butiker där det bland annat går att köpa kläder, cyklar, leksaker, datorer och verktyg, det mesta direkt från återbruket som finns intill gallerian, men en del varor är också nytillverkade av återvunnet material.
På återbruket, eller den så kallade Returen, jobbar personal med att sortera det som allmänheten lämnar in. Prylarna fördelas mellan butikerna och det som inte går att göra något med hamnar i containrar på återbruket.
– Nu är det här nytt men så småningom ska vi ha jobbat fram rutiner så att så lite som möjligt slängs bort, säger Anna Bergström som är centrumledare för ReTuna.
Invigningsprogrammet var fullspäckat. Eskilstunagardet spelade pampiga marscher, det bjöds på ekofika och elever från Grillska gymnasiets frisörlinje var på plats och piffade de som ville. Fotbollsspelare i Eskilstuna United stylades av Peter Siepen och bjöd på modervisning under eftermiddagen. Ett evenemang som har fått kritik i sociala medier av de som menar att det slår fast förlegade könsroller. Men det håller inte centrumledningen eller fotbollsspelarna med om.
– För att skapa en trend kring second hand-kläder bland unga behöver vi en stark grupp som förespråkar det här, därför ville vi ha United. Dessutom har vi ju sedan länge ett samarbete med klubben, säger Anna Bergström.
– Det är bra marknadsföring för oss och vi vill stötta en bra sak som återbruk, säger spelaren Olivia Schough.
ReTuna har miljöfrågan i fokus men en annan del i den nya satsningen handlar om arbetsintegration. Stockholms stadsmission har arbetsträning i sin butik. Likaså har AMA, som tillhandahåller så kallade skyddade anställningar till personer med funktionshinder, nio personer anställda i sin butik samt på Returen. De planerar dessutom att anställa fler.
– Två på Returen och en arbetsledare ska vi anställa men sedan får vi se hur det här utvecklar sig om det behöver fler.
Vad betyder det här för er?
– Det betyder jättemycket. Det ger oss en chans att gå mer från skyddade arbetsplatser till bara skyddat arbete vilket gör att vi kommer ett steg närmare arbetsmarknaden, säger Jari Backeliv från AMA som är projektledare för Returen.
ReTuna kommer så småningom få en restaurang i gallerian där all mat ska vara ekologisk. Efterfrågan på att få en plats i gallerian har varit stor och ledningen har planer på att utöka verksamheten i framtiden.
– Förhoppningen är ju att fler ska inspireras att göra liknande satsningar. Jag är så stolt och glad över att det är klart, säger Cecilia Bäck.