Över 40 nya jobb på Hällbyanstalten

Kriminalvårdens turnétrailer Krimtour rullar snart in i Eskilstuna i syfte att rekrytera nya medarbetare. –Vi behöver anställa 4000 personer på årlig basis de närmaste åren, varav över 40 tjänster finns på Hällbyanstalten, säger Cathrine Söderberg, HR-expert på Kriminalvården.

Hällbyanstalten byggs ut och personalbehovet är stort. Cathrine Söderberg, HR-expert på Kriminalvården säger att man behöver anställa över 40 personer inom den närmaste tiden.

Hällbyanstalten byggs ut och personalbehovet är stort. Cathrine Söderberg, HR-expert på Kriminalvården säger att man behöver anställa över 40 personer inom den närmaste tiden.

Foto: Jens Alvin/Kriminalvården

Eskilstuna2021-08-19 15:30

Att personalbehovet är stort och ökande i landet beror på att antalet dömda brottslingar har blivit fler och att de intagna sitter inne längre.

– Vi behöver bygga fler anstalter. Vi har för närvarande en situation där vi har dubbelbeläggning i flertalet celler, säger Cathrine Söderberg. 

Vid Hällbyanstalten i Eskilstuna pågår just nu en utbyggnad för de intagna.

– På Hällby behövs den närmaste tiden ett fyrtiotal nya kriminalvårdare och utöver detta söker vi också bland andra chefer, produktionsledare, sjuksköterskor och lärare. För anstalten i Mariefred så är det pensionsavgångar samt gängse personalomsättning som gör att vi behöver ett tiotal kriminalvårdare, säger hon.

Ett led i rekryteringen är den specialutformade trailer som används på en rullande turné i landet och som kommer till Fristadstorget i Eskilstuna den 31 augusti.

undefined
Här är trailern som Kriminalvården använder på sin rekryteringsturné och som kommer till Eskilstuna den 31 augusti.

– Den ger oss en unik möjlighet att visa upp en annars sluten verksamhet. Vi vill informera om vårt arbete och attrahera kandidater till de tjänster vi har. På den 60 kvadratmeter stora yta som uppstår när trailern vecklas ut har vi byggt en replika av en cell på Kumlaanstalten. På plats finns sedan personal från Kriminalvården som kan berätta om arbetet och svara på frågor.

Behovet att rekrytera ny personal är stort säger Cathrine Söderberg.

– Vi behöver besätta 4 000 tjänster på årlig basis de närmaste åren, varav cirka 1 800 är sommar- och timvikarier. Och det är inte bara kriminalvårdare, vi söker även lärare, sjuksköterskor, kockar, produktionsledare och psykologer. Kriminalvårdare är förvisso den största arbetsgruppen men det finns en stor vidd av olika tjänster inom den verksamhet vi bedriver.

Hur påverkas rekryteringen av det dramatiska och mycket uppmärksammade gisslandramat på Hällbyanstalten tidigare i somras?

– Vi har inte märkt att det skulle ha gjort någon skillnad faktiskt. Däremot pratas det mycket om det internt naturligtvis, det var ju en väldigt ovanlig och allvarlig händelse som kommer att följas upp noga. Alla våra medarbetare är medvetna om riskerna men också vilken styrka alla duktiga kollegor utgör.

Nyanställda vid Kriminalvården får en betald utbildning och för kriminalvårdare består den av 24 veckor där teori och praktik varvas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!