Strängnäs rasar i ranking

Företagarna i Strängnäs blir allt mindre nöjda med den service som kommunen ger dem. Det visar Nöjd kund-index som presenterades på måndagen. Eskilstuna klättrar på rankingen.

WEBB NKI 468 px.jpg

WEBB NKI 468 px.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-09-08 06:00

Christine Blomqvist Gyllby är ordförande för Företagarna Strängnäs-Mariefred.

– Resultatet visar på en inte alltför smickrande rankingplats. Det måste vara enkelt att driva, starta, etablera och utveckla företag i Strängnäs kommun, säger hon och fortsätter:

– Politikernas slutsatser borde bli att kommunicera vikten av snabbt, korrekt och relevant bemötande till företagare som har behov av olika tillstånd och tillsyn.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) säger att han inte är nöjd med resultatet.

– Här måste vi ta krafttag för att komma bättre till, helt enkelt.

Sveriges Kommuner och Landstings mätning av hur nöjda företagarna är med kommunernas service och myndighetsutövning har gjorts 2011, 2013 och nu 2015.

Den totala nöjdheten presenteras som Nöjd kund-index (NKI) på en hundragradig skala. Rikssnittet i den här undersökningen är 68, vilket är en enhet högre än 2013.

Strängnäs ligger något under rikssnittet med ett NKI på 66 vilket är tre enheter lägre än 2013. Försämringen innebär att kommunen rasar från plats 61 till plats 133 på SKL:s ranking.

Strängnäs får i årets undersökning något bättre betyg när det gäller miljö- och hälsoskydd än 2013. Betyget sjunker dock på de fyra övriga myndighetsområden som ingår i undersökningen. När det gäller markupplåtelser har Strängnäs landets största försämring med minus 20 enheter.

– Det har varit lite problem med personalbemanningen. Inte bara på markupplåtelser, utan generellt sett har vi haft mycket omsättning på personal. Det är en källa till det här. När det gäller markupplåtelser tror jag det gäller att titta över rutinerna och kartlägga processen, säger näringslivsutvecklaren Oskar Mineur.

Strängnäs kommun har inrättat en företagsservicegrupp.

– Konkret hittills har vi börjat med något som heter 'dukat bord' som är en mötesform där man erbjuder samlad myndighetskompetens på plats för dig som företagare, säger Oskar Mineur.

Eskilstuna kommuns NKI stiger med två enheter till 72 i årets undersökning. Eskilstuna ligger därmed över rikssnittet på 68. Kommunen klättrar även från plats 57 till plats 51 på SKL:s ranking.

– Vi ser mycket positivt på att vår servicenivå till företagen förbättrats generellt. Vi driver ett stort arbete internt för att förbättra vår service och underlätta för företagen i kommunen. Under hösten kommer vi starta ett arbete kring Affärsplan Eskilstuna tillsammans med näringslivet och näringslivsaktörer. Det handlar om att tillsammans arbeta konkret kring hur vi vill utveckla Eskilstuna de kommande 10 åren, säger näringslivsdirektören Marit Finch-Westin.

Servicen har enligt företagarna förbättrats när det gäller miljö- och hälsoskydd och bygglov. Nöjd kund-index sjunker dock på områdena brandtillsyn, serveringstillstånd och markupplåtelser.

– Det är något vi behöver titta närmre på och utifrån det kommer vi lägga till det som aktiviteter i vår handlingsplan framåt, säger Marit Finch-Westin.

Undersökningen har skett i samverkan med Stockholm Business Alliance och Business Region Göteborg. Flens kommun har inte deltagit i undersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om