Studenternas svar: "Känns som ett hån mot oss"

Inga anhöriga vid utspringet och inställd flakåkning. Tisdagens beslut om åtstramat studentfirande har väckt reaktioner bland Eskilstunas treor på gymnasiet som menar att allmänheten har fel bild av de blivande studenterna.

Jasmine Vestling, Julia Jörtsö, Molly Karlsson och Emma Jöhnemark, blivande studenter på Rekarnegymnasiet, är besvikna över kommunens beslut kring ett åtstramat studentfirande.

Jasmine Vestling, Julia Jörtsö, Molly Karlsson och Emma Jöhnemark, blivande studenter på Rekarnegymnasiet, är besvikna över kommunens beslut kring ett åtstramat studentfirande.

Foto: Jon Alexandersson

Eskilstuna2020-05-07 16:29

Det började med att studentkryssningen blev inställd. De traditionella balerna gick sedan samma öde till mötes. Under tisdagen beslutades även att det inte blir något utspring inför släkt och vänner och inte heller någon flakåkning i stan. Ett beslut som väckt starka reaktioner bland Eskilstunas blivande studenter.

– Det är som ett hån mot oss. Det känns som att beslutsfattarna har valt den enklast möjliga vägen istället för att försöka göra det så bra som möjligt för oss, säger Julia Jörtsö, blivande student på Rekarnegymnasiet som tillsammans med Molly Karlsson, Emma Jöhnemark och Jasmine Vestling (samtliga går Samhällslinjen med inriktning beteendevetenskap) reagerat starkt efter kommunens kungörelse.

Enligt beslutet kommer utspringet att ske olika dagar och klass för klass – genom olika dörrar.

– Det känns oerhört tråkigt att inte få springa ut tillsammans med alla treor på skolan. Visst är det kul att få fira med sin klass men det är inte nödvändigtvis dem man står närmast alla gånger, säger Emma Jöhnemark.

Eleverna menar att det går att få till ett värdigt utspring för studenterna. Ett förslag är att ett par anhöriga per elev får finnas på skolgården vid utspringet. På så sätt skulle det går att undvika trängsel.

– Ett annat alternativ är att i värsta fall ha ett nytt firande senare i augusti då läget förhoppningsvis ser bättre ut, fyller Emma Jöhnemark i.

undefined
Jasmine Vestling, Julia Jörtsö, Molly Karlsson och Emma Jöhnemark, blivande studenter på Rekarnegymnasiet, är besvikna över kommunens beslut kring ett åtstramat studentfirande.

Enligt eleverna har allmänheten fått en snedvriden bild av landets studenter. En bild som de nu vill rätta till.

– Vi känner inte att vår sida av det här har kommit fram. Många kanske tror att det bara handlar om att festa, men det är så otroligt mycket mer än så. Det är ju hela upplevelsen vi går miste om. Studenten är något som bara händer en gång i livet och någonting varje elev kommer ihåg, säger Julia Jörtsö.

Studentkvartetten är dock tydliga med att de inser problematiken och att det går inte att hålla ett traditionellt studentfirande med ett stort folkhav väntandes på skolgården.

– Alla vill att vi tar ett ”vuxenansvar”, men vi skulle då gärna se att vi också blir bemötta som att vi är vuxna och kan ta ansvar. Vi önskar bara att närmaste familjen får möta upp oss på skolgården, sker det klassvis bör det gå att arrangera utan att det blir mer trängsel än i till exempel en mataffär eller på en restaurang. Vi kramas med våra familjer andra dagar, ska inte det gå att få göra i samband med utspringet en så stor dag som denna känns det väldigt tråkigt, säger Julia Jörtsö.

undefined
Studentkvartetten från Rekarne menar att det finns lösningar på studentflaksproblemen.

En annan stor del i besvikelsen gäller de uteblivna studentflaken som annars ockuperar de centrala delarna av Eskilstuna under ett par dagar i juni.

– Det är jättetrist att det inte verkar bli av men även det borde det gå att lösa menar vi. Vi är aldrig mer än 30 personer på flaket och för vår del åker vi inte flak för att människor ska titta på oss. Vi vill bara fira med varandra och känna känslan. Det behöver inte stå folk och vinka, säger Jasmine Vestling.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln fanns fler citat från de intervjuade. De är sedan dess justerade efter önskemål.

Studentdagar i Eskilstuna

S:t Eskils gymnasium och de fristående gymnasierna kommer ha sina ceremonier lördagen den 13 juni

Rekarnegymnasiet och Rinmangymnasiet är stora skolor med många avgångsklasser. Därför behöver de fördela sina ceremonier på två dagar; fredagen 12 juni och lördagen 13 juni. (Senast början på nästa vecka kommer skolorna lämna besked till elever och vårdnadshavare om vilka klasser som går ut på respektive dag.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!