Stulen folkracebil hittades i skogen

Mycket är tillåtet när man kör folkrace, men då bör bilarna köra på inhägnade banor – inte på trafikerade vägar. Det sistnämnda inträffade i söndags. "Jag var orolig att bilen skulle bli inblandad i en olycka", säger Anita Pentell, kanslist på Eskilstuna motorklubb.

Det smäller ofta under en folkracebil och bilarna ser ut därefter.

Det smäller ofta under en folkracebil och bilarna ser ut därefter.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2019-07-17 10:00

Folkrace är den största och en av de populäraste av bilsportens alla grenar. Eskilstuna motorklubb har i många år arrangerat tävlingar i folkrace och har en rad förare i sitt stall. I söndags hamnade dock en av klubbens folkracebilar i fokus av helt andra anledningar. Någon gång under söndagen skar någon, eller några, upp klubbens förrådstält och stal en vinröd Saab 99. Därefter klipptes det hål i stängslet som omger Ekeby grusgrop, där Eskilstuna motorklubb huserar, innan bilen kördes iväg.

Anita Pentell, kanslist och mångårig eldsjäl i klubben, upptäckte inbrottet när hon körde förbi området tillsammans med en annan medlem på söndagskvällen.

– Jag ville bara sätta mig ner och gråta, jag blir fly förbannad när folk inte kan låta våra saker vara, säger Anita Pentell.

Motorklubben har de tre senaste veckorna råkat ut för tre inbrottsförsök, senast i klubbhuset där dock larmet skrämde iväg tjuvarna. I söndags försökte tjuvarna först stjäla klubbens lastbil och traktor, i bägge fallen bröts tändningslåsen sönder, innan de gav sig iväg med folkracebilen. Bilen hade stått ute i ett och ett halvt år innan den i slutet på maj ställdes in i tältet

– De var förmodligen några som ville åka och sladda på någon grusväg. Men de la ner ett otroligt jobb för att få ut bilen ur gropen, säger Anita Pentell.

Ansträngningen för att få med sig bilen blir inte mindre när den ställs i ljuset av vad en folkracebil allt som oftast är värd.

– En normal folkracebil är värd 8 000 kronor, får man ett anbud på det efter ett lopp måste man sälja. Men vissa bilar kan vara värda upp till 20 000-30 000 kronor, säger Anita Pentell.

Den Saab 99 som stals i söndags var en folkracebil av standardkvalité som saknade lysen och registreringsskylt. Det var dock inte enda anledningen till att den inte bör framföras i trafik.

– Jag var orolig att bilen skulle bli inblandad i en olycka. Den har stått i flera år och bromsarna är dåliga. Det kunde ha hänt vad som helst och drabbat oskyldiga. Den bilen ska köras på inhägnad bana, säger Anita Pentell.

Någon olycka inträffade dock aldrig med bilen och historien fick ett relativt lyckligt slut. En av medlemmarna i Eskilstuna motorklubb såg bilen komma åkande mot Råby strax efter att bilen stulits. Vid 18-tiden på måndagen hittade polisen bilen övergiven på en skogsväg norr om Hällbyskogskyrkogård.

– Det har genomförts en teknisk undersökning och vi får se vad vi kommer fram till. Det har gjorts vissa beslag på brottsplatsen, säger Lennart Vestergren vid polisen i Eskilstuna.

Trots att bilen är påträffad innebär stölden problem för Eskilstuna motorklubb.

– Hålen i tältet är värre än själva stölden, det vet jag inte hur vi ska lösa. Det känns jobbigt, säger Anita Pentell som dock öppnar famnen för de som stal bilen.

– De är hjärtligt välkomna till oss på dagtid eller på någon tävling så ska de få åka folkrace på riktigt, säger hon.

Om Folkrace

Täta race med lite bök och stök. Billiga bilar med toppfart på 80 km/h. Folkrace är en riktig breddsport och den allra största bilsportgrenen. Det ?nns runt 130 banor i landet, och det arrangeras ungefär 450 tävlingar årligen. Varje heat börjar med att sex bilar ställs upp i bredd och det blir alltid trångt in i första kurvan. Det smäller i plåten, någon snurrar och ibland blir det bilar kvar i jordvallarna. Banorna är enkla slingor, med packad jord och grus i botten. När segraren korats i A-?nalen, är alla bilar till salu. Priset är 8 000 kronor. Lackskador hör till, men säkerhetsburen kontrolleras noga liksom bärande karossdelar. Det är tillåtet att delta från det år man fyller 15 år.

Källa: www.sbf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om