Polismyndigheten satsar på deltidsutbildning

Ny deltidsutbildning hoppas locka allt fler till polisyrket. "Det här är ett unikt tillfälle", säger Libbie Oxelblad, attrahera- och tillväxtsamordnare i polisområde Sörmland.

"Det är ett unikt tillfälle och många som är avundsjuka runt om i landet på denna möjlighet" säger attrahera- och tillväxtsamordnare Libbie Oxelblad på Polisen.

"Det är ett unikt tillfälle och många som är avundsjuka runt om i landet på denna möjlighet" säger attrahera- och tillväxtsamordnare Libbie Oxelblad på Polisen.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2023-04-03 11:01

Nu erbjuder Polismyndigheten en deltidsutbildning för blivande poliser. Eskilstuna och Katrineholm är två av de städer som får möjligheten att ingå i projektet. Utbildningen riktar sig till dem som vill kombinera arbete och studier parallellt under studietiden. Förutom några veckors närstudier ges utbildningen på distans med en studietakt på 75 till 80 procent. Pilotprojektet ges ut i regionerna Bergslagen, Mitt och Öst med start januari 2024. 

Libbie Oxelblad, attrahera- och tillväxtsamordnare i Södermanland ser mycket positivt på den nya utbildningen. 

– Det är ett unikt tillfälle och många som är avundsjuka runt om i landet på denna möjlighet, säger han.

undefined
Nu ges utrymme för både studier och arbete under polisutbildningen. Utbildningen är en pilot som startar januari 2024.

Idag går det att läsa polisutbildningen på distans, med undantag för några veckors närstudier, men utbildning på deltid har aldrig getts tidigare. Förhoppningen med deltidsutbildningen är att nå ut till de som tidigare inte har haft möjlighet att studera på heltid. 

– Detta är bland annat en möjlighet för alla småbarnsföräldrar som tidigare inte har kunnat söka, säger Oxelblad. 

Förutom fyra till fem veckors närstudier på Polishögskolan i Umeå sker resten av undervisningen på distans. Efter genomförd utbildning med godkänd aspirantutbildning blir deltagaren anställd i det sökta lokalpolisområdet. 

Utbildningen innehåller samma utbildningsmål som polisprogrammet och leder till samma polisexamen. Ansökningskraven är också densamma, du måste vara minst 18 år, svensk medborgare och ha körkort. Utöver det måste du klara alla uttagningstester. Den enda skillnaden är studietiden som går från två och ett halvt år till tre år, inklusive aspirant på sex månader. 

undefined
"Intresset har varit enormt. Det är över förväntan vilket är superkul", säger Libbie Oxelblad.

Hur har responsen varit hittills? 

– Intresset har varit enormt. Det är över förväntan vilket är superkul. Jag tror många tycker att det här känns som ett bra alternativ, säger Oxelblad. 

Nu är de halvvägs in i ansökningsperioden och har redan börjat ringa runt till intressanterna. 

– Det är ett gäng att gå igenom, så är man intresserad tycker jag att man ska skicka in sin intresseanmälan så fort så möjligt. 

Intresseanmälan är öppen fram till 25 april och ansökan görs via polisens hemsida. Går du vidare i processen kallas du till Plikt- och prövningsverket för polisutbildningen. Om utbildningen kommer att ges vid flera tillfällen är ännu oklart. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!