Det har gått två år sedan Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, införde sin så kallade jobb- och näringslivsförtur. Den innebär att den som har fått ett nytt jobb i stan och har minst 10 mil eller över en timmes pendling till arbetet kan ansöka om ett hyreskontrakt och på så sätt få möjligheten att smita före i bostadskön.
Men det är få som utnyttjar erbjudandet. Under 2021 inkom totalt 13 ansökningar till Kfast om bostad genom förtur. Och till slut skrevs bara fyra kontrakt med hyresgäster.
– Vi trodde från början att intresset skulle vara större. Men det verkar som att de flesta hittar sitt boende på annat sätt. Vi är ju bara en av flera hyresvärdar i stan, säger Liselotte Perbro, hyreschef på Kfast.
Året före inkom åtta ansökningar varav endast en person tackade ja till en lägenhet.
Perbro ser flera förklaringar till det låga intresset då det är mycket som ska stämma vid en flytt och hon berättar om sökande som tackat nej till erbjudna lägenheter som de ansett ligga i fel områden sett till skola eller för nära trafikerad väg. Andra sökande har varit diskvalificerade då de inte uppfyllt kraven på fast heltidsanställning.
Olika former av förturer i allmännyttan förekommer på många platser i landet. I Eskilstuna tillkom förmånen 2020 efter krav från kommunens styrande politiker.
Syftet med förturen är att stimulera tillväxten i stan och att förse Eskilstunas företag med rätt kompetens.
Perbro vill inte kalla det ett misslyckande att så få hittills ansökt om lägenhet genom snabbspåret. Hon tycker inte heller att informationen varit bristfällig.
– Vi har inte gått ut med någon kampanj. Men informationen ligger på vår hemsida och på Eskilstuna kommuns hemsida. Och även kommunens näringslivsenhet informerar om att den här möjligheten finns för företagare.
Dessutom berättar Perbro att satsningen utökats i år. Från 10 lägenheter ska nu 30 årligen vigas åt förturssökande. Tillgången på lägenheter beror på det övriga trycket i ordinarie bostadskön. Det finns inte heller några garantier för att den sökande till slut erbjuds ett kontrakt genom förtur.
Liselotte Perbro tror ändå att fler kommer få upp ögonen för erbjudandet i framtiden. Hittills i år har tre ansökningar inkommit varav två valt att tackat ja till lägenheter.
– Vi förväntar oss att intresset ska öka. Med tanke på att högskolan blivit universitet och att näringslivet växer, säger hon.