Det privata utbildningsföretaget Kunskapscompaniet har svårt att fylla platserna på yrkeshögskoleutbildningen till verktygsmakare som startar i september.
Utbildningen har plats för 20 deltagare, men som det ser ut i dagsläget kommer den att starta med bara sju deltagare.
Verktygsmakare - eller verktygstekniker - tillverkar formverktyg för plast- eller metallprodukter samt klipp- och bockverktyg. En stor del av arbetet är datorbaserat.
Kunskapscompaniet fick för fyra år sedan tillstånd av Myndigheten för Yrkeshögskolan att dra igång utbildningen. Två år har den blivit inställd på grund av att antalet sökande har varit för lågt.
– I princip kommer vi igång varannan gång med få elever, säger Lars Ollson, vd för Kunskapscompaniet.
2012/2013 genomfördes en utbildningsomgång med tio deltagare, varav åtta tog examen.
– Sju stycken gick till jobb direkt efter utbildning. Sex jobbar inom området. En av dem har valt att jobba inom ett annat område, säger Mariana Hjelting, utbildningsledare på Kunskapscompaniet.
En av dem som har fått jobb är Mikael Åkerlind.
– Måndagen efter examen började jag jobba på SECO:s verktygsverkstad där jag kör en fleroperationsmaskin. Jag skriver mina egna program och det är endast lågvolym eller enstyckstillverkning. Jag har helt klart tagit ett steg i rätt riktning!
Även Michael Eriksson tog examen i december. I februari fick han jobb på ett bemanningsföretag.
– I och med att jag jobbar på ett bemanningsföretag har jag större användning av utbildningen för de söker ju på allt. De söker som svetsare, som verktygstekniker, CNC-operatör. Jag har ju allting, säger han.
Utbildningen är på tre terminer. En tredjedel av studietiden är företagsförlagd. Antagningskraven är genomförd gymnasieutbildning och minst ett års yrkeserfarenhet från området.
– Vi vänder oss i första hand till de som har en utbildning och som har jobbat inom yrket eftersom det här ska vara en påbyggnad där man få djupare kunskaper inom området, säger Mariana Hjelting.
Personer som bedöms lämpliga kan också komma in på personliga kompetenser och erfarenheter.
– 20 procent av deltagarna kan man ta in utan behörighet om man tycker att de är lämpliga. Egentligen finns det fyra platser där man inte behöver gymnasiekompetens, säger Lars Ollson.
I juli uppgick arbetslösheten i Eskilstuna till 13,5 procent. Samtidigt är verktygsmakare eftertraktade på arbetsmarknaden. Gösta Reinl är vd för Eskilstuna Fabriksförening.
– Vi ser ett behov av verktygstekniker. Vi kommer att diskutera med Kunskapscompaniet hur vi ska kunna fylla det behov som våra företag har. Det måste vi hjälpa till med. Där har vi inte lösningen än, säger Gösta Reinl och fortsätter:
– Om man tittar på ungdomar generellt i landet är det väldigt få som satsar på matte, teknik och naturvetenskap. Det här är ett bekymmer som vi har. Det är ett dilemma för Sverige.
Enligt arbetsförmedlingens vägledningstjänst Yrkeskompassen kommer verktygsmakare att ha en mycket god arbetsmarknad på fem och tio års sikt. De höga kraven vid anställningar är en av orsakerna eftersom det är brist på kunniga verktygsmakare.
– Grundproblemet är att det över huvud taget är väldigt få som söker sig mot teknik- och industriutbildningar. Det andra problemet är att det är sådan efterfrågan inom industrin. Det sker en väldig vändning där man ställer mycket högre krav på kompetens och utbildning där man inom industrin behöver eftergymnasial utbildning, säger Lars Ollson.