Vd:arna tar till sig av kritiken – men förnekar samarbetsproblem

Tommy Malm och Kjell Andersson säger båda att kritiken är berättigad. "Jag kan förstå den och jag tar den till mig", säger Kommunföretags vd Tommy Malm.

Tommy Malm och Kjell Andersson får båda kritik efter att man inte informerat om upptäckten av närmare 190 miljoner kronor.

Tommy Malm och Kjell Andersson får båda kritik efter att man inte informerat om upptäckten av närmare 190 miljoner kronor.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-06-18 18:03

Den externa oberoende utredaren vid advokatbyrån Baker McKenzie anser att såväl Kjell Andersson som Tommy Malm brustit i informationsplikten gentemot styrelserna i EEM respektive Kommunföretag AB.

– Rapporten innehåller kritik som är riktad mot mig. Jag kan förstå den och tar till mig av den, säger Tommy Malm.

När Eskilstuna-Kuriren avslöjade nyheten om de återfunna pengarna i december var flera politiker kritiska mot de ansvariga tjänstemännen, och ord som "mörkläggning" och "förtroendekris" användes.

I dag har stormen bedarrat. Tommy Malm vill dock inte uttala sig om den eventuella förtroendeklyfta som alltjämt kan finnas mellan politiker och tjänstemän.

– Den frågan ska du nog ställa till styrelsen.

Vad är din uppfattning?

– Jag har ingen uppfattning om vad styrelsen tänker och tycker om mig och andra vd:ar, säger han.

I utredningen föreslås Tommy Malm få i uppdrag att ta fram ett förslag på hur vissa samarbetsproblem inom koncernen ska lösas. Både på individnivå och mer generellt mellan moderbolaget, som han själv företräder, och dotterbolagen.

– Jag har fått ett uppdrag att titta på samarbete och löpande utveckling och kultur mellan moder- och dotterbolag. Det är ett arbete som vi har kontinuerligt och där vi framåt ska väga in rapporten och den diskussion vi haft i styrelsen.

Har det lett till några personalförändringar?

– Nej!

Kan det bli personalförändringar?

– Jag tänker att det är att gå händelserna i förväg. Vi pratar om ett långsiktigt arbete med att utveckla och stärka samarbetet och kulturen inom bolagskoncernen. Det är inte någon av de första frågorna som finns på agendan.

Har du ett ansvar för den kultur som varit, och som nämns i utredningsrapporten?

– Självklart, jag är verkställande direktör för Kommunföretag. Jag tillsammans med styrelser och vd:ar har ett stort ansvar för det.

Jag tolkar utredarens skrivningar som att Kommunföretag lagt sig i för mycket och inte gett dotterbolagen tillräckligt utrymme att sköta sig själva. Vad säger du om det?

– Det är en balansgång i alla koncerner, vilka delar man driver tillsammans och behöver förankra, och väva in bredare perspektiv i. Min bild är att vi har en bra balans. Det finns dock alltid delar som man kan förbättra och förtydliga kring roller och ansvarsfördelning. Det är naturligt i stora organisationer.

Så det finns ingen anledning för moderbolaget att backa lite och lämna döttrarna i fred, ge dem större ansvar?

– Du gör saker väldigt svart och vitt. I vissa frågor finns det personer som tycker att moderbolaget går för långt, i andra tycker man att moderbolaget inte är tillräckligt engagerat. Grunden är att varje styrelse är ansvarig för sitt eget bolags utveckling. Vi behöver utveckla saker tillsammans för att göra det bra för Eskilstunaborna och stärka utvecklingen av Eskilstuna. Det kräver samarbete över organisationsgränser, säger Tommy Malm.

Kjell Andersson, vd på EEM, säger att han "borde ha insett allvaret tidigare". 

Han vill dock nyansera bilden något och säger att man fastande lite i lösningen med en investeringsfond.

– Det handlade till slut om 108 miljoner kronor, inte 189, som ska återföras till kollektivet. Det är också jättemycket pengar men i sammanhanget, när vi ska investera 1,3 miljarder kronor de närmaste åren, hade det inte varit så mycket pengar att lägga i fonden. När det inte blev så borde jag ha reagerat och informerat styrelsen om att det här är viktigt att hantera.

Vilka konsekvenser har det här fått för dig?

– Jag har fått kredd för att jag varit öppen med att jag gjorde fel. Men att det finns kritik mot mig i rapporten köper jag fullt ut.

Hur ser du på de samarbetsproblem mellan EEM och moderbolaget som nämns i rapporten?

– De (utredarna) tycker väl att de (moderbolaget) påverkat mer än man normalt ska göra, det var väl till och med namn som nämndes, en slags informell ledning. För mig är det där utagerat för länge sen. Nu är det dags att stänga det här. Det har blivit onödigt stort och hade vi kommunicerat snabbare och tajtare så hade det inte behövt bli en så stor grej.

Och ansvaret för att det blev en stor grej vilar på dig och Tommy Malm?

– Ja, delvis. Vi borde ha pratat med styrelserna när vi såg varthän det fanns en risk att det skulle ta vägen. Hade inte processen tagit så lång tid hade vi inte behövt ta beslutet om (VA-) taxan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!