En pantbank är en verksamhet som lånar ut pengar mot att ett föremål lämnas in som säkerhet.
Lånet sträcker sig över en förutbestämd tid, men låntagaren kan när som helst under perioden välja att hämta sin pant eller förlänga lånet.
– Vi har många återkommande kunder, och flera som vänder sig till oss är vanliga människor som fått en oväntad räkning. Det kan till exempel handla om en veterinär- eller tandläkarfaktura som de behöver betala, säger Laila Wetserholm.
Sedan ett år tillbaka har verksamhetens lånestock, det vill säga den summa pengar som lånas ut, ökat med 20 procent.
– Det beror både på att vi har fått fler kunder och att folk önskar låna högre belopp. Vi har redan märkt att människor tar höjd för vinterns elräkningar. Många väntar sig flera stora fakturor och vänder sig till oss för att frigöra pengar.
Räntan som kunden betalar på sin pant ligger mellan 1,5–3,5 procent beroende på lånesumman och det framgår redan vid första transaktionen hur stor månadsbetalningen är.
Snittlånet hos verksamheten i Eskilstuna ligger på cirka 7 000 kronor och kostar 245 kronor i månaden vid 3,5 procents ränta.
– Lånetiden är i teorin oändlig så länge kunden betalar räntan var sjätte månad. Om räntebetalningen uteblir längre än så säljs i regel föremålet på auktion.
Pantbanken värderar bara föremålet som kunden har med sig och gör i övrigt inte någon kreditprövning likt en traditionell bank.
– Pantlånelagen reglerar att det inte går att hamna i skuldfälla eller få en betalningsanmärkning efter att ha vänt sig till oss. Kunden tar heller inte smällen om det skulle visa sig att vi värderat ett föremål fel.
Förutom privatpersoner använder, enligt Laila Westerholm, även en rad småföretagare pantbanken som kreditgivare.
– De kan behöva låna under en kort tid då de ligger ute med materialkostnader eller på grund av att deras egna kunder är långsamma med att betala.
– Vi har alltid en dialog med kunden om hur mycket de behöver låna. Alla behöver inte maxa ut – det går att låna ett mindre belopp än det vi tillåter på föremålet och då blir det såklart billigare att lösa ut det.
Över 90 procent av verksamhetens kunder löser ut sina prylar på överenskommen tid, och tar inte sällan chansen att belåna dem på nytt när så behövs.
– De flesta är väldigt fästa vid de ägodelar de pantsätter, men det finns även de som väljer att skiljas från det pantsatta föremålet och behålla lånepengarna, säger Laila Westerholm.
Vilka är de vanligaste föremålen ni får in?
– Guld är ohotad etta i alla tider och blir ofta extra värdefullt när världskonjunkturen vänder ner. Dyra klockor går också starkt, liksom high end-accessoarer. Därefter kommer det in en del silverföremål, konstglas samt en och annan gitarr.
Finns det föremål som är svåra att värdera?
– Allt som det går mode i och som har endast finns i begränsad upplaga. Stora diamanter kan också vara utmanande.
Vad är det ovanligaste ni lånat ut på?
– För en tid sedan pantsatte en kund ett par fällknivar från William Henry där ett av handtagen var smyckade med diamanter och folierad med mammutbetar. Handtaget på den andra kniven bestod av valnötsträd planterat av USA:s tredje president, Thomas Jefferson.
– Det krävs lite detektivarbete för oss emellanåt, men det gör också det här jobbet sjukt roligt.