Svåraste problemet för avhoppare – ensamheten

Det svåraste för den som vill lämna det kriminella livet är ensamheten. Men: den och mycket annat kan man få hjälp med. Nu har Eskilstuna kommun och polisen tecknat ett nytt avtal om avhopparverksamheten.


– Det svåraste för avhoppare brukar vara ensamheten, säger Sandra Johansson teamledare vägvalet Eskilstuna.

– Det svåraste för avhoppare brukar vara ensamheten, säger Sandra Johansson teamledare vägvalet Eskilstuna.

Foto: Ingar Frostberg

Eskilstuna2021-07-01 13:47

Utomhus i en lummig innergård på baksidan av stadshuset i Eskilstuna höll kommunen och polisen en gemensam presskonferens på torsdagsförmiddagen. Syftet var att berätta om det nya avtal om samverkan om avhopparverksamheten som polisen och kommunen just hade skrivit på.

undefined
– Det svåraste för avhoppare brukar vara ensamheten, säger Sandra Johansson teamledare vägvalet Eskilstuna.

Sedan tidigare finns "Vägvalet" i Eskilstuna kommun som vänder sig till unga vuxna som vill ha hjälp att bryta en kriminell livsstil. Och samarbete med polisen har funnits länge. Men nu har man tillsammans arbetat fram en ny strukturell arbetsmetod för hur man ska kunna samverka tätare för att hjälpa de människor som vill hoppa av den kriminella banan. Man har hämtat tips, idéer och inspiration från andra kommuner i landet som redan arbetar tillsammans med avhopparverksamhet.

undefined
– Det krävs en samverkan, säger Peter Sigurd, kommunpolis om avhopparverksamheten i Eskilstuna.

– Det krävs en samverkan. Man kan inte göra allt själv. Grunden är frivillighet, säger kommunpolisen Peter Sigurd som tillsammans med tf lokalpolisområdeschefen Mikael Ericson och Elisabeth Kántor och Sandra Johansson från socialförvaltningen fanns på plats för att berätta.

undefined
Avhopparverksamheten Eskilstuna presenterades på torsdagen. Sandra Johansson, Mikael Ericson och Peter Sigurd var med och berättade om det nya avtalet mellan kommunen och polisen.

Den som bestämt sig för att bryta med den kriminella livsstilen kommer att få ett individuellt "schema" där alla samverkar med insatser beroende på vilket behov personen har. Det kan handla om identitet, skydd, behandling eller hjälp med myndigheter för att komma in i samhället.

– Det svåraste brukar vara ensamheten. Den måste man förbereda sig på, säger Sandra Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!