Svaren efter föräldrakritiken: "Liten smittspridning"

Under torsdagen fick Sörmland skärpta allmänna råd om restriktioner mot coronapandemin. Butiker, köpcentrum och gym är en del av de som nu måste följa nya regler. Men i grundskolorna pågår verksamheten som vanligt. "Jag tycker det är helt sjukt", säger en mamma som har en dotter på en skola i Eskilstuna.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo och skolchef Hans Ringström kommenterar corona-oron i skolan.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo och skolchef Hans Ringström kommenterar corona-oron i skolan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / Magnus Grimstedt / Anders Nilsson

Eskilstuna2020-11-06 20:45

– Min dotter har en klasskompis vars föräldrar testats positivt för covid-19, ändå måste klasskompisen gå till skolan då hen inte själv har några symptom. Jag tycker det är helt galet, om jag själv hade corona skulle jag inte låta min dotter gå till skolan, trots skolplikten. Samma sak om jag hade haft kräksjuka.

Mamman har haft samtal med rektorn på skolan som säger att alla skolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Så länge inga nya råd om restriktioner kommer ska ett skolbarn som inte uppvisar några sjukdomssymtom gå till skolan. Information som har gått ut till alla föräldrar via skolornas olika kanaler.

– Jag reagerar som förälder i första hand. Vi måste alla hjälpas åt att få stopp på smittspridningen. Jag har egentligen ingen förståelse för att barn måste gå till skolan om föräldrar är sjuka i corona. Barnen sitter bredvid varandra i klassrummen, har svårt att hålla avstånd, så det är klart att det finns en smittrisk. Det här är ju barn som dessutom nu kan träffa och umgås med sina far- och morföräldrar.

undefined
Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har förståelse för oron, men anser att smittrisken är låg.

– All den vetenskap vi förhåller oss till, och som bygger på Folkhälsomyndighetens restriktioner, visar att smittspridningen av elever i grundskolan är väldigt liten. Utan några sjukdomssymptom anses de inte utgöra någon smittrisk. Sedan går det ju inte att utesluta att det kan förekomma en smittrisk, men det finns inga skäl att hålla barnen hemma, säger Signar Mäkitalo.

Vad tror du själv, skulle det göra någon skillnad att hålla barn hemma vars föräldrar är smittade av covid-19?

– Om jag skulle tro skulle jag nog tvingas sluta som smittskyddsläkare. Alla beslut måste vara baserade på en vetenskaplig bedömning. Och med det lagrum som finns i dag bryter föräldrar mot skolplikten om de låter friska barn under 16 år stanna hemma. Riktlinjerna är tydliga. Har du ett barn som är sjukt ska det vara hemma, är barnet friskt ska det gå till skolan.

undefined
Hans Ringström, skolchef för grundskolorna i Eskilstuna.

Hans Ringström, skolchef för grundskolorna i Eskilstuna, säger att han har förståelse och respekt för den oro föräldrar till elever har och att rektorer och lärare gör alltför att minimera smittspridningen. Men att det är Folkhälsomyndigetens riktlinjer skolorna måste följa.

– Det är ett svårt och knepigt område. Vi kan inte be en elev som är frisk att stanna hemma även om det viktigaste för oss är att förhindra smittspridning i klassrummen eller på skolan. Det måste komma ett nytt beslut från regeringen eller Folkhälsomyndigheten om nya riktlinjer, säger Hans Ringström.

Att skolor själva skulle få ett mandat att bestämma om en frisk elev tvingas stanna hemma tror inte skolchefen skulle vara rätt väg att gå.

– Det kunde kanske underlätta för att minska eventuell oro, men skapar många nya problem. På vilka grunder och vilka bevis behövs för att neka en elev sin skolgång. Vi gör allt vi kan för att minska spridningen av corona. Lektioner och aktiviteter försöker vi hålla utomhus så mycket det går, tidpunkter för skolmaten har gjorts om för att undvika köer.

– Jag som skolchef, tillsammans med ledningsgruppen har ställt in oss på ett läge som kan gälla mycket länge, säger Hans Ringström.

Skolplikt

I Sverige gäller skolplikt enligt lag alla personer som är bosatta i Sverige. Skolgång i grundskolan är sedan 1962 obligatorisk för alla barn i åldern sex till sexton år (för de allra flesta). Från 2018 fick alla sexåringar i Sverige obligatorisk skolgång redan i förskoleklass utan någon större debatt då de flesta partier i Sveriges riksdag biföll förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!