Svårt få nya pengar på premiärdagen

På onsdagen introducerades de nya sedlarna. Tre gamla valörer får nytt utseende och en ny - tvåhundringen - gör debut. Det lär dock dröja några dagar innan de nya sedlarna får någon större spridning i Eskilstuna, Strängnäs och Flen.

Eskilstuna2015-10-01 13:42

De nya sedlarna - 20-, 50-, 200- och 1 000-kronor - blev giltiga på onsdagen. Det fanns på premiärdagen möjlighet för allmänheten att komma till Riksbanken i Stockholm för att växla till sig en ny 200-kronorssedel.

I Eskilstuna var det dock svårare att komma över de nya sedlarna. Stormarknaderna och bankkontoren hade ännu inte fått de nya sedlarna. Alla var dock beredda på att ta emot de nya valörerna som betalning.

– Vi har inte beställt några nya sedlar, men våra kassor är uppdaterade och vi är redo att ta emot de nya sedlarna om de skulle dyka upp i butiken, säger Andreas Hammarbäck, marknadsansvarig på ICA Kvantum Ekängen i Eskilstuna.

Katarina Rülcker, chef för Handelsbankens kontor på Fristadstorget, upplevde inte att det fanns något sug efter de nya sedlarna på premiärdagen.

– Jag har inte upplevt någon efterfrågan hos kunderna att man vill ha de nya sedlarna.

Ica Maxi i Skiftinge fyller på kassorna med de nya sedlarna tidigast på onsdag nästa vecka, enligt kassaledaren Eva Andersson.

– Vi måste programmera om alla våra 20 kassor först och det tar en stund. Det ska de göra fram till onsdag, säger hon.

Det går dock att betala med de nya valörerna på Ica Maxi redan nu.

– Vi kan ta emot dem, men då måste vi slå in dem på ett annat sätt, säger Eva Andersson.

Svea Exchange på Fristadstorget hade på onsdagen ännu inte fått de nya sedlarna. Sparbanken Rekarne får nya sedlar nästa vecka. Coop Forum i Eskilstuna kommer inte att få de nya sedlarna förrän den 12 oktober.

– Såvida det inte kommer kunder som själva fått dessa från annat håll, säger stormarknadschefen Carina Palm.

Man kan ännu inte ta ut de nya valörerna ur bankomaterna i Eskilstuna, Strängnäs och Flen. Bankomat AB erbjuder 200-kronorssedeln i ett 80-tal av företagets uttagsautomater i landet med start under perioden 6-20 oktober. Detta för att företaget vill testa tekniken i begränsad skala.

Bland de 80 uttagsautomaterna som får 200-kronorssedeln redan i oktober finns en i Enköping och hela fem stycken i Västerås. Övriga automater i landet kommer att få 200-kronorssedeln under första halvåret 2016. Bankomats insättningsautomater accepterar dock både de nya och de gamla sedlarna från och med den 1 oktober.

Säkerheten är en viktig anledning till sedelbytet. Alla sedlar har ett motiv uppe i högra hörnet som skiftar i olika färger. På den nya 200-kronorssedeln, som alltså pryds av Ingemar Bergman, är motivet en klappa som används vid filminspelningar.

– Vickar man på sedeln skiftar färgsättningen från grönt till guldorange. Man ser också valören, i det fallet 200, har Christina Wejshammar, chef för Riksbankens avdelning för betalningssystem och kontanter, tidigare berättat.

Tvåhundra- och tusenlappen har också ett säkerhetsband till vänster om porträttet.

– Det står KR, och vickar man på den ser man en kungakrona. Då kan man ganska enkelt se om den är äkta.

Beslutet om att införa nya sedlar och mynt fattades redan 2010. Totalt handlar det om att alla sedlar och mynt utom tiokronan, motsvarande över 75 miljarder kronor, ska bytas ut. De nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna fortsätter att gälla till den sista juni nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om