Eskilstunas befolkning har ökat stadigt de senaste åren, från drygt 90 000 invånare år 2002 till nästan 101 000 år 2014. Det är en ökning med 12 procent.
Siffror som SCB, Statistiska centralbyrån, tagit fram visar på en fortsatt kraftig befolkningstillväxt. Eskilstuna kommun väntas växa med 1 000 personer per år fram till 2024 då 111 000 invånare tros bo i kommunen. Av den årliga tillväxten står nettoinflyttningen, det vill säga invandring och inflyttning från andra kommuner, för 70 procent.
Med förra årets kraftiga flyktingströmmar har migrationsfrågorna nästan helt dominerat den politiska debatten i landet. Mot den bakgrunden har det privata statistikföretaget Statisticon tagit fram alternativa prognoser för befolkningstillväxten där man i ett scenario helt bortsett från invandringens betydelse.
Om invandringen uteblir skulle Eskilstunas befolkning växa med bara fyra procent till drygt 105 000 invånare år 2024. Om invandringen rullar på enligt Statisticons prognoser, som skiljer sig väsentligt från SCB:s, växer befolkningen med 17 procent samma period och invånarantalet år 2024 stannar vid cirka 118 000.
Frida Wahlström är statistiker på Eskilstunas kommunledningskontor och den som varit med och sammanställt prognosrapporterna.
Hur kommer det sig att de bägge prognoserna ser så olika ut?
– Statisticon har helt andra prognosmetoder. SCB:s är det officiella, de har tillgång till mer data. Men man ska veta att SCB generellt har räknat lite lågt, säger hon.
Hade SCB:s prognos visat på ännu högre befolkningstillväxt om den hade gjorts under och efter den stora flyktingtillströmningen i höstas?
– Ja, det är en tolkning man kan göra. Vi kommer att göra en ny prognos i år med färskare siffror för invandring, då får vi se hur det slår. Det är väl troligt att prognosen blir högre om invandringen ökar, säger Frida Wahlström.
Ökningen av befolkningen och hur den är sammansatt påverkar också hur samhället klarar av att upprätthålla välfärden. Eskilstuna kommun har därför låtit SCB ta fram siffror för den så kallade försörjningskvoten. Den är ett mått på hur många förvärvsaktiva personer det finns i åldern 20-64 år i förhållande till hur många som är yngre respektive äldre än så. Enkelt förklarat: hur många kommer att kunna arbeta med att ta hand om de som behöver hjälp. Ju högre siffra, desto tuffare utmaning.
Eskilstunas försörjningskvot är i dag 78, vilket innebär att på 100 personer i gruppen 20-64 år finns det 78 som är yngre eller äldre. År 2030 väntas försörjningskvoten öka till 84.
Eftersom andelen äldre i befolkningen ökar och invandringen främst består av barn och vuxna i åldrarna 0-64 år så får vi med invandringen en jämnare åldersbalans. Och därmed fler som på sikt kan ta hand om både barn och gamla.