Trött på stela restauranger – öppnade tapasbar

Tapas och sangria har serverats i över 20 år sedan den spansk-älskande familjen beslutade att kasta vita dukar och stela hovmästare för att ge plats åt en mer familjär restaurang i Eskilstuna.

Aioli till allt! Den populära kall-såsen är inslaget på många av rätterna som passerar Papas tapas kök. Här lägger Maja Oompeth sluttouchen på chili chicken och så kallade tapas-spett.

Aioli till allt! Den populära kall-såsen är inslaget på många av rätterna som passerar Papas tapas kök. Här lägger Maja Oompeth sluttouchen på chili chicken och så kallade tapas-spett.

Foto: Fanny Lindblad

Eskilstuna2022-05-27 21:03

– Jag var trött på alla snorkiga restauranger där alla ska ha kristallglas och servitrisen ska stå med handen bakom ryggen. Det gör att det blir stelt och isolerat. Men när du besöker en restaurang i Spanien känner du efter tio minuter att du vill skratta och dansa, säger Sven Stapel, som för 22 år sedan öppnade restaurangen Papas tapas – där hans två barn Marcus och Louise är delägare. 

undefined
"Jag är mer spansk än svensk. Jag är ju skåning så jag är naturligt mer mot söder", säger Sven Stapel och skrattar.
undefined
"Jag tycker Spanien är fantastisk. Jag har boende i Spanien. Jämfört med svensk mat, all mat har sin charm, svensk husmanskost är fantastisk, men det jag gillar med spansk mat är att du kan få olika rätter och prova lite av varje. Det är inte heller bara att du ska äta, utan du ska umgås. Det är mer socialt", säger Louise Stapel, här bredvid Marcus Stapel.

På måndagen, liksom alla andra dagar, spelas fartfylld spansk musik i högtalarna. På väggarna hänger souvenirer, främst från gästernas besök i Spanien, och i taket hänger en banderoll med ordet "Fiesta". På tallrikarna severas calamares, patatas bravas och andra spanska rätter och i glasen en sangria eller kanske cerveza. Sammantaget ska det och andra komponenter bidra till en familjär stämning som liknar Spaniens tapas-barer.

Det var en händelse i Stockholm som spädde på Sven Stapels tankar om att öppna ett spanskt kök i en svensk stad. 

– Vi var på en restaurang i Stockholm och vi började skratta. Då kom servitrisen och sa att gästerna klagade och att du inte får skratta på restaurang. Då kände jag att det var droppen, säger han. 

undefined
"Välkommen till Spanien", lyder överrubriken. Sedan följer stycken som beskriver tapas och hur det ska ätas.

Han tyckte att värmen och glädjen i Spanien behövde smitta det avlånga landet i norr. Han och familjen var bekanta med det spanska köket efter att ett flertal gånger besökt vänner i landet. 

– Det är tack vara det vi kom i kontakt med de genuina ställena. En liten dörr och massa folk utanför, du undrar vad det är för ställe. Sedan gick man in och det var fullpackat med folk. Servitriserna kunde inte ta sig igenom folkmassan för att servera så gästerna skickade runt tapasen, säger han och tillägger att just det konceptet inte skulle funka i Sverige, men att den kramgoa miljön och restaurangglädjen kan göra det. 

undefined
Restaurangen använder många ingredienser från Santa maria.

400 tapasrätter serveras på restaurangen på lördagar och den mest efterfrågade rätten är oxfiléspett. De säljer fyra ton oxfilé om året, tror Sven Stapel. Maten är både inspirerad av Spanien och Mexico, men rätterna är något försvenskade med större portioner i stället för den "normalstora" tapasen.

– Vi är väldigt glada att vi har fantastiska stammisar som kommer tillbaka. Har vi positiva och glada kunder blir det en rolig restaurang, det är vad som är hjärtat i alltihopa, säger Louise Stapel.

undefined
"Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som härrör från Spanien, men har influenser från hela Medelhavet", skriver restaurangen på sin hemsida.
undefined
Ljusslingor lyser upp baren på Papas tapas. "En spansk är mer glad, öppen och hjärtlig. En svensk är mer inåtvänd och reserverad. Kanske har det att göra med att det är kallare här, vad vet jag", säger Sven Stapel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!