– Jag var trött på alla snorkiga restauranger där alla ska ha kristallglas och servitrisen ska stå med handen bakom ryggen. Det gör att det blir stelt och isolerat. Men när du besöker en restaurang i Spanien känner du efter tio minuter att du vill skratta och dansa, säger Sven Stapel, som för 22 år sedan öppnade restaurangen Papas tapas – där hans två barn Marcus och Louise är delägare.
På måndagen, liksom alla andra dagar, spelas fartfylld spansk musik i högtalarna. På väggarna hänger souvenirer, främst från gästernas besök i Spanien, och i taket hänger en banderoll med ordet "Fiesta". På tallrikarna severas calamares, patatas bravas och andra spanska rätter och i glasen en sangria eller kanske cerveza. Sammantaget ska det och andra komponenter bidra till en familjär stämning som liknar Spaniens tapas-barer.
Det var en händelse i Stockholm som spädde på Sven Stapels tankar om att öppna ett spanskt kök i en svensk stad.
– Vi var på en restaurang i Stockholm och vi började skratta. Då kom servitrisen och sa att gästerna klagade och att du inte får skratta på restaurang. Då kände jag att det var droppen, säger han.
Han tyckte att värmen och glädjen i Spanien behövde smitta det avlånga landet i norr. Han och familjen var bekanta med det spanska köket efter att ett flertal gånger besökt vänner i landet.
– Det är tack vara det vi kom i kontakt med de genuina ställena. En liten dörr och massa folk utanför, du undrar vad det är för ställe. Sedan gick man in och det var fullpackat med folk. Servitriserna kunde inte ta sig igenom folkmassan för att servera så gästerna skickade runt tapasen, säger han och tillägger att just det konceptet inte skulle funka i Sverige, men att den kramgoa miljön och restaurangglädjen kan göra det.
400 tapasrätter serveras på restaurangen på lördagar och den mest efterfrågade rätten är oxfiléspett. De säljer fyra ton oxfilé om året, tror Sven Stapel. Maten är både inspirerad av Spanien och Mexico, men rätterna är något försvenskade med större portioner i stället för den "normalstora" tapasen.
– Vi är väldigt glada att vi har fantastiska stammisar som kommer tillbaka. Har vi positiva och glada kunder blir det en rolig restaurang, det är vad som är hjärtat i alltihopa, säger Louise Stapel.