Sveriges första industriella 5G-nät på plats i Eskilstuna

Efter drygt tio år med 4G på den svenska marknaden har nu nästa nivå presenterats – 5G. I framtiden ska teknologin göra det möjligt att exempelvis styra hjullastare och grävmaskiner, utan att en chaufför behöva sitta i fordonet. "Jag tror att det bara inom några år har fått ett stort genomslag i Sverige", säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Fjärrstyrd hjullastare – körs alltså utan förare i fordonet.

Fjärrstyrd hjullastare – körs alltså utan förare i fordonet.

Foto: Mikael Andersson

Eskilstuna2019-04-09 07:05

Världen blir allt mer digitaliserad. I framtiden kommer vi inte bara kunna sitta uppkopplade med våra mobiltelefoner, även tunga anläggningsfordon i farliga gruvor kan kopplas upp och styras från ett varmt och bekvämt kontor på säkert avstånd.

Allt med hjälp av den nya 5G-teknologin.

Den 11 mars var det invigning av Sveriges första industriella 5G-nät på Volvo CE i Eskilstuna. Volvos topphemliga testanläggning öppnades en förmiddag åt en stor skara journalister från radio, tv och tidningar runt om i landet.

En rad högt uppsatta personer i branschen var på plats för att berätta om satsningen. Faktum är att några av landets största företag har samarbetat – Volvo, Ericsson och Telia.

Även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) var på plats. Ministern fick själv prova att fjärrstyra en hjullastare genom att sitta framför en stor skärm och styra fordonet, som stod ute på gården, med en joystick inifrån en byggnad.

– Jag ser stora möjligheter med detta. Här i Eskilstuna visar vi hur man kan dra nytta av tekniken. Just i dag genom att köra en hjullastare fjärrstyrt, men det skulle lika gärna kunna vara en läkare som opererar en patient fjärrstyrt med hjälp av en robot från en annan plats, säger han.

Vad tänker du om att Sverige är ett av de framstående länderna inom den här tekniken?

– Det är där vi måste vara. Vi måste ligga i utvecklingens framkant och måste vara bäst på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Vi är ett litet land och kan flera stora företag samarbeta kommer de också klara av att stå sig starkt i den internationella konkurrensen. Jag tror att teknologin bara inom några år har fått ett stort genomslag i Sverige, säger Anders Ygeman.

Eskilstuna kommun var representerad under dagen i form av kommunalrådet Jimmy Jansson (S).

– Det är varje kommunstyrelseordförandes våta dröm att ha lokala företag som ligger i absolut framkant. Jag ser möjligheter att Eskilstuna och Västerås tillsammans kan bli ett nav för tillverkningsindustri och digital teknik för att skapa framtidens produkter. Det får gärna ske Mälardalens högskola som vi vill ska bli ett universitet, säger han.

Magnus Frodigh, forskningschef på Ericsson, berättar att de började utveckla konceptet tillsammans med Volvo CE redan för fyra år sedan.

– Jag tycker det är spännande att vi har kommit så här långt att vi i princip är i kommersiell drift. Det är jätteroligt.

Teknologin är revolutionär på många sätt, menar Magnus Frodigh.

– När det kommer till mobilt bredband och mobilsurf, blir det mer av en kapacitetsförstärkning. Det riktigt revolutionära blir i de här industriella användarområdena. Om du kan koppla upp alla dina produkter och maskiner, så kan du samla in data och utifrån det utvärdera och få en effektivare produktion. Det är helt avgörande för att kunna fortsätta vara relevant och konkurrenskraftig, säger han.

Ute på gården står Mariefredsbon Melker Jernberg, som jobbar som VD på Volvo CE, och tittar på när den tomma hjullastaren fyller sin skopa med grus.

Hur ser du på säkerheten och risker med att köra fordon utan chaufför?

– En stor faktor i det här är just säkerhet. Jag pratar med kunder i princip varje dag som säger att säkerheten för deras operatörer är prio ett. Många av våra kunder jobbar på avgränsade områden, som exempelvis grustäkter, där det är relativt enkelt att spärra av för sådana här fordon så att det blir säkert för omgivningen och lätt att förutse trafiken, säger han.

Rent konkret fungerar det så att ett antal 5G-master med antenner placeras ut på området. Via dem kan exempelvis fordon ta upp signalen och självköra med en chaufför som styr spakarna från en annan plats.

– Skillnaden mot 4G är dels att det blir en väldigt mycket högre kapacitet, mer tryck i röret. Det är också ett mycket mer tillförlitligt nät, säger Anders Olsson, VD på Telia Sverige.

När kommer detta att kunna lanseras ute i landet?

– De kommersiella licenserna kommer att komma först 2020. I närtid så är 5G primärt för industri för verksamhetskritiska fordon, robotar och maskiner. Med tiden kommer det att rullas ut även på privatmarknaden. Det handlar bland annat om när det finns nya telefoner som stödjer och klarar av 5G, säger han.

Vad tänker du om framtiden?

– Man talar om att det i framtiden kommer finnas miljarder olika uppkopplade fordon och maskiner runt om i världen. Därför är 5G är en viktig milstolpe i digitaliseringen av hela världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!