Swish ökar snabbt bland företag

I augusti förra året blev det möjligt för företag att ansluta sig till Swish. Ett drygt år senare har den mobila betalningstjänsten cirka 30 000 företagskunder.

Foto:

Eskilstuna2015-09-09 06:00

Butiken Guldklimpen i Eskilstuna, som bland annat säljer underkläder, är ett av de företag som har anslutit sig till Swish.

– Vi har många kunder som bor i andra städer som beställer hos oss. I stället för att de ska behöva leta reda på krångliga banknummer och betala så kan de betala med Swish så skickar vi grejerna till dem på stuberten, säger delägaren Tove Friede.

Det förekommer även att kunder betalar med Swish i butiken.

– Det är inte det största användningsområdet, men det har hänt.

Tove Friede tycker att Swish är bra.

– Jag tycker att det är en utmärkt grej. Det är positivt. Vi är jättenöjda med det.

Sedan augusti 2014 kan företag, föreningar och organisationer ta betalt med Swish. Det är frivilligt för bankerna att erbjuda sina företagskunder att ansluta Swish-nummer till företagets konto.

I augusti hade Swish cirka 30 000 företagskunder. Enligt Per Ekwall, presskontakt på Getswish AB, är det ungefär 3 000 företag i månaden som ansluter sig.

– Vi har sett att det har gått väldigt bra under sommaren. Det tror jag beror på att det är mycket kontantintensiva verksamheter som är igång under sommaren. Det är kiosker och det kanske är restauranger som inte har en året runt-verksamhet. Det växer snabbare och snabbare.

Bland de banker som för närvarande erbjuder sina företagskunder Swish finns Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank och Sparbankerna.

Swedbank och Sparbankerna hade i juli i år 20 520 företagskunder med Swish. Patrik Karlsson är företagsrådgivare på Sparbanken Rekarne i Eskilstuna.

– Det smidiga med Swish är att du slipper ingå långa terminal-abonnemang. Har man en liten rörelse som kanske är säsongsbetonad eller om man inte vet inte om den kommer att finnas så länge vill man inte knyta upp sig på längre abonnemang. Det går också att använda Swish oavsett var man driver sin rörelse.

Vad innebär Swish för fördelar för banken?

– Fördelen för oss är dels att kunderna enkelt kan ansluta sig själva. Det finns ingen väntetid vad gäller att få den här produkten och tjänsten. Det är en mertjänst. Det är inte en tjänst vi tar betalt för. Det är ett behov som vi kan tillgodose och på det sättet behålla kunden med sin grundaffär, säger Patrik Karlsson.

Swish för privatpersoner har funnits i 2,5 år. I augusti uppgick antalet användare till 3,3 miljoner.

– Den senaste tiden har det ökat med ungefär 150 000 i månaden. Det är en enormt snabb ökning, säger Per Ekwall.

Han tror att Swish för företag kommer att få en liknande utveckling.

– Beteendet att betala med Swish börjar sätta sig och det kommer att ställa högre krav på att handlarna har Swish som ett betalningssätt.

Per Ekwall säger att kunden ska få ett kvitto av handlaren.

– Swish är en transaktionsmotor. Där får man en bekräftelse på att transaktionen har gått igenom. Det får både jag som avsändare och den som tar emot en Swish-betalning. Men sedan måste man se till att få ett kvitto från handlaren. Det kan vara genom hans eller hennes system som man får det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om