Det är Theres Asp, som är chef på enheten för kyrkogård och fastighet i Eskilstuna församling, som vill sprida ljus över nya bestämmelser som förhoppningsvis ska resultera i att man skyndar på processen med ett övertagande av de gravar som lämnas vind för våg.
Det senaste året har hon fått många frågor hur hon tänker sig att möta "förfallet".
– Jag har svarat på brev direkt till mig och jag har svarat på insändare i tidningen, och jag förstår så innerligt väl att folk blir både besvikna och ledsna när de möts av anblicken av flera vanvårdade gravar.
– Så just nu pågår en inventering där vi helt enkelt dokumenterar hur gravarna ser ut och sedan försöker nå gravrättsinnehavarna med först en milt formulerad önskan, och hjälper inte det kommer ett föreläggande. Gravarna måste skötas eller också överlåts de till någon annan.
Regelverket säger att ingen får vara begravd på en gravplats under de senaste 25 åren men om detta kriterium uppfylls så är det tillåtet att göra en gammal gravplats till ny. Under förutsättning att ingen gör anspråk på den.
– Är det dessutom en gammal kistbegravning så har dessa skett på ett sådant djup att man får plats med många urnor ovanför, säger Theres Asp.
Problemet är av helt annan karaktär. Det vet man av erfarenhet. Här gäller det att nå gravrättsinnehavarna.
Av de 700 som fick besked om att deras upprättstående gravstenar bedöms som instabila är det bara 150 som svarat och som vill höra vilka åtgärder som kan vara tänkbara.
– I flera fall handlar det bara om att sätta en sorts dubb mellan gravstenen och sockeln. I några fall kanske man kan åtgärda genom att helt enkelt lägga ned gravstenen.
I ytterligare några få fall har man tvingats göra en ny cementgjutning. Allt till en kostnad mellan 500 och närmare 3 000 kronor.
Men att uppfylla säkerhetskraven är bara en enda punkt av fyra på den lista över gravrättsinnehavarens skyldigheter.
Första punkten handlar om "att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick".
Hur vanvård definieras är bland annat om gräset växer sig för högt, eller om det förekommer växtlighet i ytor med grus. Det ska heller inte finnas örtartade växter som tistel, brännässla, gråbo, maskros eller kvickrot.
– De nyare bestämmelserna är lite striktare, medger Theres Asp. Men i gengäld kan man enkelt köpa tjänsten att sköta en grav om man inte kan själv.
Under hösten fotograferades ett stort antal vanvårdade gravar och närmare 1 000 gravrättsinnehavare kommer nu att få ett brev med posten. I procent mätt betyder det att en gravplats av tio är vanvårdade.
Vad som händer om ingenting händer är att församlingen återtar gravplatsen och överlåter den vidare.
– Om graven är äldre än 25 år så tas först stenen bort, och hör ändå ingen av sig inom loppet av ett år så kan gravplatsen överlåtas.
Ett visst mått av osäkerhet finns också i frågan om gravrättsinnehavaren är rätt person att tala med:
– Det kan i praktiken vara någon moster eller någon brorson som är den som sköter graven. Och henne eller honom når vi då förstås inte när vi adresserar gravrättsinnehavaren.
För alla som fortsätter att känna en stor besvikelse över kyrkogårdens nuvarande utseende, där nästan varje kvarter innehåller antingen en vanvårdad grav eller en hög gravsten som för säkerhets skull bundits upp mot en stolpe, har Theres Asp ett tröstens ord:
– Det här är en övergångsperiod. Det hela kommer bli bra till slut.