Tacosugen ikväll? Då ska du bege dig till Gästgifveriet eller Sundbyholms gästhamn. De erbjuder nämligen tacobuffé i sina restauranger på fredagskvällar.
– Vi satt och spånade vad vi skulle göra på fredagar och då var det tacon som blev vinnare. När det är fredag så äter man ju tacos, säger Hans Eriksson Fröberg, en av ägarna på Gästis.
Den anrika restaurangen har serverat tacobuffé i fem års tid i lokalerna på Köpmangatan och det har varit ett uppskattat inslag.
– Det är populärt. Alla är jättenöjda och tycker det är trevligt och enkelt. Man behöver inte gå och handla, hacka, laga, sätta sig och äta och sedan ska man diska. Man går hit och äter och umgås, sedan går man och gör något annat, ung som gammal.
På buffén finns såväl köttfärs som veganska alternativ, men även mycket annat.
– Det finns allt som ska finnas. Som mjukt bröd, chips, sallad, guacamole och salsa, säger Hans Eriksson Fröberg.
På Sundbyholms gästhamn är tacobuffén ett nytillskott för hösten. De erbjuder tacos varannan fredag, och varannan fredag pizzabuffé.
– Vi gjorde det här för några år sedan på sommaren också och det var väldigt uppskattat. Det var många som tyckte om det och kom med sina båtar för att käka tacos. Så vi har väl funderat på det här, men vi har väl blivit störda av pandemin, säger restaurangens ägare Ulrica Sjöberg och fortsätter:
– Vi har lyssnat runt lite vad folk eftersöker. De berättar att på fredagar så är det lite stressigt. Sedan fångar man ju framförallt barnen, då kan man ta med sig sina barn och behöver inte ha barnvakt. Både pizza och taco funkar ju för ungar.
Vad kan man hitta på er tacobuffé?
– Vi har olika protein, kött, kyckling och vegetariskt. Vi har valt bort guacamolen eftersom det inte är så miljövänligt, så kör vi ärthummus istället. Annars har vi alla ingredienser, det är ost, tomater, gurka och så där.
Till en början kommer konceptet, som de valt att kalla för fredagsmys, vara under hösten. Men tacobuffén kan bli ett permanent inslag framöver.
– Vi tänker att nästa år så kanske allting är precis som vanligt och man kanske inte är drabbad av konjunkturen på samma sätt. Då kanske man kan återgå till som det var förut, säger Ulrica Sjöberg.