Tågteknik blir ny gymnasieutbildning

När den nya tågdepån i Eskilstuna står klar ökar behovet av specialiserad arbetskraft. Därför startar friskolan Kunskapscompaniet en helt ny utbildning inriktad mot tågteknik.

Eskilstuna2016-06-17 06:00

Tågdepån som ska byggas i Gredby beräknas generera 100 nya jobb när den står klar 2018. Här ska bland annat de 33 nya tåg som beställts för trafiken runt Mälaren servas och underhållas. Till detta behövs kvalificerad arbetskraft med specialinriktning mot modern tågteknik och det är här den nya utbildningen kommer in i bilden.

– Det finns ingen utbildning som är inriktad mot detta, det är enormt eftersatt och det är en marknad som växer så det knakar, säger Lars Ollson, vd på Kunskapscompaniet.

Enligt Ollson har företagen i branschen svårigheter att rekrytera rätt utbildad arbetskraft och i takt med övriga stora satsningar på spårburen trafik framöver kommer det behovet att växa än mer.

– Det kvittar vem man pratar med, alla har svårigheter att rekrytera. Det är likadant när det gäller arbeten kring banor och spår men den utbildning vi skapar nu är inriktad mot själva fordonen.

Det nödvändiga tillståndet från Skolverket är klart och förberedelserna är igång för att starta en treårig utbildning med riksintag för 25 elever höstterminen 2017. Den ska bedrivas i Kunskapscompaniets lokaler vid Köpmangatan men delar av undervisningen kommer att förläggas till den nya depån i Gredby.

En liknande gymnasieutbildning finns hittills bara på ett ställe i Sverige, i Eskilstunas grannstad Västerås.

– De har hållit på några år där, men i kommunal regi.

Hur stort intresset för den nya utbildningen kan tänkas vara bland ungdomar är svårt att uppskatta.

– Vi har gjort undersökningar i Eskilstuna som visar att ungefär 10 procent skulle kunna vara intresserade. Sen får vi se hur det blir, när det gäller utbildningar är det alltid svårt att marknadsföra det som har med teknik att göra.

Från kommunens sida är man positivt inställd till Kunskapscompaniets initiativ.

Kristina Birath är miljö- och samhällsbyggnadsdirektör på Eskilstuna kommun och sitter också med i den styrgrupp som nu förbereder depåbygget.

– Det är väldigt roligt och viktigt att vi ringar in de här framtidsbranscherna och ser till att vi matchar branschens behov med kompetens. Vi är därför väldigt positiva till den satsning som Kunskapscompaniet gör, säger hon.

Utöver den nya gymnasieutbildningen i Eskilstuna startar Kunskapscompaniet redan i oktober en komvuxutbildning i Västerås med yrkesinriktning mot tågteknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om