Talmannen i talartagen

För omväxlings skull var det talmannen Andreas Norlén som blev bjuden på kaffet då han besökte gymnasieeleverna i Eskilstuna.

Talmannen Andreas Norlén gästade S:t Eskils gymnasium och fick förklara varför alla ska rösta i EU-valet och fick även många bra frågor.

Talmannen Andreas Norlén gästade S:t Eskils gymnasium och fick förklara varför alla ska rösta i EU-valet och fick även många bra frågor.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna2019-05-21 17:35

Anledningen till besöket var att försöka nå alla de förstagångsväljare som funderar på att hoppa över EU-valet på söndag med ett skarpt argument att låta bli att just hoppa över.

Under en lektionstid talade han och statsvetaren Göran von Sydow om hur EU fungerar och hur det kommer sig att Sverige har ett förhållandevis ganska stort inflytande.

Sedan växlade han över och lät skolans rektor, Johan Ahlqvist, skicka runt en mikrofon för att få in alla frågor från åhörarna. Och eftersom S:t Eskils alla förstagångsväljare var förstärkta med kollegorna från Rekarne- och Rinmansgymnasiet, blev de många och ibland riktigt svåra.

Att han är väldigt diplomatiskt av sin natur visade han när han fick frågan om han trodde att regeringen skulle sitta mandatperioden fullt ut.

– Njae, svarade han. Den frågan är i och för sig väldigt bra, men det är inte så lämpligt att jag försöker besvara den.

Enklare var att besvara frågor om tänkbar utgång av EU-valet och om han så här med en blick i backspegeln var orolig för att det skulle bli extraval i Sverige eller inte.

– Den fanns där förstås och jag sa till och med till om att vi skulle förbereda oss för ett extraval.

Det fanns till och med ett datum planerat för ett extraval – 7 april. Men talmannen beskrev sig som lite lättad över att det inte blev ett sådant.

– Då hade det funnits skäl för att folk kanske skulle ha avstått att rösta i EU-valet.

Siffror för det spända parlamentariska läget som rådde direkt efter höstens riksdagsval. 134 dagar tog processen som innehöll tre sonderingsförslag och sju möten med kungen.

Frågan hur han uppfattar sitt jobb, som det näst finaste jobbet i hela riket besvarade han med ett brett leende och ett ödmjukt:

– Det är ett stimulerande uppdrag och jag stortrivs med jobbet.

Och med hänvisning till norsk media menar han att han gärna skulle hojta till lite mer i riksdagen – nästan som på brittiskt manér om det var så att det krävdes.

– Men det är inte riktigt lika vilt i svenska riksdag som i brittiskt parlament.

Samtidigt underströk talmannen och hans “förband” Göran von Sydow att man just nu är mitt inne i ett firande av demokratin, som just i slutet på förra året fyllde 100 i Sverige. 17 december beslutade Sveriges riksdag att allmän och lika rösträtt skulle tillämpas som gav kvinnor och män lika mycket att säga till om och som 1922 såg till att fem riksdagskvinnor tog plats på en arbetsplats som dittills bara bestått av män.

– Den gången för lite drygt hundra år sedan hade många nerverna klistrade utanpå kropparna. Första världskriget var på väg att ta slut hösten 1918, vi hade hungerkravaller i Sverige och vi hade revolution i både Ryssland och Tyskland.

Till sist utfärdade talmannen ett löfte om det här med sociala medier.

– Jag finns både på twitter och på instagram, och jag lovar följa er om ni följer mig.

– Och vi tar ävenselfiesar om det är så att någon önskar det, fyllde Göran von Sydow i. Nu på en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om