Konstnären och entreprenören Mikael Genberg från Västerås har dragit igång ett projekt för att placera ett litet rött hus med vita knutar på månen. Projektet ska finansieras genom en global crowdfunding på Månprojektets hemsida där målet är att samla in 15 miljoner amerikanska dollar, motsvarande cirka 100 miljoner kronor.
– Det är ett av de största crowdfunding-projekten någonsin. Det är en demokratiseringsprocess. Det vi gör är att vi försöker göra något som inte går att göra eller som bara staten kan göra, nämligen att ta sig ut i rymden och att som i det här fallet göra en konstinstallation, säger Mikael Genberg.
Månfärden är tänkt att genomföras med det amerikanska rymdbolaget Astrobotic Technology i oktober nästa år. I syfte att öka intresset för projektet har Genberg inlett ett samarbete med Eskilstunaföretaget Clevr för att ta fram en vr-applikation som ska simulera känslan av att gå omkring på månens yta.
– Det är ett väldigt roligt projekt. Det är jättekul att vara inblandad med Mikael Genberg och få göra något riktigt coolt tillmammans, säger Petter Wannerberg vid Clevr.
Den virtuella månpromenaden ska man kunna göra genom att ta på sig ett par virtual reality-glasögon och styra sin promenad med hjälp av tv-spelskontroller. Det ska även finnas ett alternativ där man kan titta på sin vanliga dataskärm och styra med datorns tangentbord.
– Folk ska få en vision av vad som händer i Månhusprojektet och virtual reality är ett perfekt underlag för att ge den visionen. Vi hoppas att folk som testar appen ska inspireras att delta i projektet, säger Petter Wannerberg.
Clevr startade 2013. Grundarna är Petter Wannerberg, Erik Widqvist och Oscar Kjelleryd.
– Det är en kreativ grupp som det känns otroligt hedrande att få jobba med. Sedan är naturligtvis förhoppningen att det ska hjälpa till med att människor ser det här för vad det är och att det finns en lockelse att delta i det här konstprojektet vi håller på med, säger Mikael Genberg.
Petter Wannerberg utsågs av Munktell Science Park till Årets Innovatör år 2012.
– Han har en så fantastiskt kreativ anda och förmåga att se och utveckla saker, säger Stina Adolfson Kiviaho, vice vd vid Munktell Science Park.
Petter Wannerberg har tillsammans med de andra delägarna i Clevr gått Business School vid Munktell Science Park där de vann pris för bästa affärsidé.
– Det är inte MSP som har gjort det här, det är individerna själva, men vi skapar möjligheterna för att lyckas. All ära år dem! säger Stina Adolfson Kiviaho.
Clevr är nu en del av Create Business Incubator i Mälardalen AB i Eskilstuna där Erik Asph Hennerdal är vd.
– Vi har också pratat en hel del med dem om ishotellet i Jukkasjärvi som en potentiellt möjlig kund att visualisera och att hitta nya affärsmöjligheter utifrån att vr-tekniken, som egentligen är framtagen för spel, möjliggör upplevelser av en affärsuppgörelse, säger Erik Asph Hennerdal.
Petter Wannerberg tycker att Månhusprojektet är intressant eftersom det bland annat väcker frågor om hur långt ut i rymden vanligt folk kan ta sig och om det verkligen skulle vara möjligt för vanliga människor att placera ett hus på månen.
– Det är svårt och nästan ouppnåeligt, men det går att göra om man satsar allt. Det buskapet tycker jag är bra, säger Petter Wannerberg.