Tävling för radiobilar i Gröndal under helgen

På lördag hålls tävling i Radiostyrda bilar på motorparken utanför Eskilstuna – en missförstådd sport med en extra dimension som inte alla känner till. "Många tror att vi håller på med leksaksbilar", säger ordförande i MK Eskil.

Hela gänget. Fr. v.: Lucas Westerlund, Niclas Westerlund, Anders Pesu, Nils Lindbäck, Patric Henriksson, Vilgot Lindbäck.

Hela gänget. Fr. v.: Lucas Westerlund, Niclas Westerlund, Anders Pesu, Nils Lindbäck, Patric Henriksson, Vilgot Lindbäck.

Foto: Anna Beermann

Eskilstuna2023-08-04 04:45

I Modellklubbens, MK Eskil, lokaler i Gröndal går förberedelserna varma under torsdagseftermiddagen – i helgen är det nämligen dags för tävling i Radiostyrd bilsport här. Över 60 bilar kommer att tävla om första pallplats under de kommande dagarna. 

undefined
Än så länge är prispallen tom, men i slutet av helgen pryds den av flera glada vinnare.

Grundtanken var att träningsheaten skulle dra igång redan vid åtta på fredagsmorgonen – men på grund av väderprognosen har starten skjutits upp till lunchtid på fredagen.

– Regnet minskar stressen lite, nu får vi mer tid på oss, säger Patric Henriksson, ordförande i MK Eskil.

undefined
Patric Henriksson ordförande i MK Eskil, upplever att sporten ofta missuppfattas. "Många tror att vi håller på med leksaksbilar. Men det handlar om så mycket mer".

När tidningen är på plats är den tävlande Lucas Westerlund och hans pappa Niclas Westerlund, ända från Älvsbyn i norr, också där. 

Lucas Westerlund är från tidig ålder en ren naturbegåvning. Det hela började med att pappa Niclas Westerlund själv körde radiostyrda bilar och lät sonen pröva.

– Första gången han fick testa körde han direkt ifrån mig, då sa jag direkt: “Du kör och jag mekar”, säger Niclas Westerlund och skrattar.

undefined
Lucas Westerlund. Det var via pappan Niclas Westerlund som intresset för radiostyrda bilar uppkom.

Att gänget är peppade och engagerade undgår ingen – inte heller att det här är på blodigt allvar. För radiobilen, som lätt kopplas till en lek för små pojkar, har ett ytterligare lite oväntat lager.

– Många tror att vi håller på med leksaksbilar. Men det handlar om så mycket mer. Man måste lära sig hantera sina känslor, och att hantera sitt adrenalin – annars går det inte. Det gäller att först bli kompis med sig själv för att kunna bli bra i den här sporten, säger Patric Henriksson.

Henriksson har själv länge varit engagerad i föreningen. Han berättar att han, vid varje evenemang som MK Eskil är inblandade i, kontaktar media – som aldrig eller sällan nappar.

– Ofta får man bara ett klick i luren, säger han.

Nils Lindbäck instämmer.

– Nej, många förstår nog inte att det finns en professionalism i det. Det finns många nivåer men minst två personer i Sverige lever på att hålla på med detta, säger han.

Så vad är då grejen med radiostyrda bilar? Sportens storhet ligger bland annat i att den till sin natur är väldigt inkluderande.

– Det är en mixad sport, den gör inga skillnader på om du är kille eller tjej, vilken ålder du har, inget sådant, säger Niclas Westerlund. 

– Vem som helst kan vara med, det är ju tillgängligt för alla även med funktionshinder, därför att det inte är den fysiska prestationen som räknas, säger Nils Lindbäck.

undefined
Hela gänget. Fr. v.: Lucas Westerlund, Niclas Westerlund, Anders Pesu, Nils Lindbäck, Patric Henriksson, Vilgot Lindbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!