Rejäl höjning av taxeringsvärdet på småhus på gång

Mellan 2020 och 2022 steg fastighetspriserna i Eskilstuna och nu korrigerar Skatteverket taxeringsvärdena rejält för småhus i stan.

"Det blir stora höjningar sedan förra fastighetstaxeringen av småhus 2021", säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund.

"Det blir stora höjningar sedan förra fastighetstaxeringen av småhus 2021", säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Foto: Niklas Holm / Villaägarnas riksförbund

Eskilstuna2023-09-11 19:14

De ökade fastighetspriserna från 2020 till 2022 ligger till grund för taxeringen som ska sättas av Skatteverket. Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden som avgör nivån på de nya taxeringsvärdena.

– Rikssiffran är 31 procent, Södermanlands län ligger på sjätte plats i riket, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund, och tillägger:

– På länsnivå ökar det mest i Jämtlands län med 43 procent. Bland kommunerna toppar Vansbro med 57 procent upp.

undefined
Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Hon berättar att i Eskilstuna är det 18 256 småhus-ägare som påverkas av det höjda taxeringsvärdet.

– Det blir stora höjningar sedan förra fastighetstaxeringen av småhus 2021. Fastighetstaxering görs vart tredje år.

Skatteverket fastställer genomsnittliga värdenivåer för småhus av olika storlek, ålder och standard efter de försäljningar som gjorts i närområdet. En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter i samma område.

Lena Södersten konstaterar att i snitt räknar Skatteverket med att småhus i Eskilstuna får en taxeringshöjning på 30 procent.

– Förklaringen till att höjningarna blir så stora är att prishöjningarna under pandemin slår igenom på taxeringsvärdena för småhus 2024.

undefined
18 256 ägare till småhus i Eskilstuna får snart en höjning på sitt taxeringsvärde.

Hon berättar att taxeringsvärdena kommer att sättas på en pristopp eftersom de, enligt lagstiftningen, ska spegla den genomsnittliga prisnivån två år före taxeringsåret, det vill säga 2022 den här gången.

– Det innebär att prisnedgången under 2022 bara kommer med delvis och den fortsatta prisnedgången under 2023 kommer inte med alls. Alltså blir taxeringsvärdena för höga. Skatteverket gör inte fel, men i realiteten så sätts taxeringsvärdena på en pristopp, menar Södersten.

Vad spelar det för roll att taxeringsvärdena sätts på en pristopp?

– De som har ett taxeringsvärde som inte når upp till taket för fastighetsavgiften betalar 0,75 procent på taxeringsvärdet i kommunal fastighetsavgift, som är en skatt även om det heter avgift. 

Södersten förklarar att 2023 är takbeloppet 9 287 kronor vilket motsvarar ett taxeringsvärde på cirka 1,2 miljoner kronor. 

– De kommer att få betala för mycket i tre år. Takbeloppet för 2024 är inte beslutat än, men det kommer att räknas upp med inkomstbasbeloppet från 2023 års nivå.

undefined
Förändring i taxeringsvärde för vardera kommun i Södermanland.

Vid förra fastighetstaxeringen av småhus 2021 hade både Vingåker och Flen ett genomsnittligt taxeringsvärde som låg under taket.

Södersten berättar att de som har en obebyggd tomt eller som håller på att bygga hus betalar full fastighetsskatt enligt det gamla systemet, med en procent av taxeringsvärdet utan tak.

– De är i någon mån de största förlorarna på att taxeringsvärdet sätts på en pristopp eftersom takbeloppet inte gäller för dem.

De som har en tomträtt, det vill säga att huset står på kommunens eller statens mark, kan ha otur att få hyran för nästa tioårs-period fastställd på en pristopp.

– Det kommer att göra att det blir dyrare att friköpa marken. Det kan tomträttshavare i Eskilstuna råka ut för.

I Södermanland är det Trosa kommun som får den högsta taxeringsvärdeökningen, 40 procent i snitt. Den kommun som får lägst taxeringsvärdeökning är Vingåker, med i snitt 29 procent. I Strängnäs blir ökningen i snitt 31 procent.

När två eller flera personer äger en fastighet tillsammans skickar Skatteverket ut deklarationen till enbart en av delägarna. Vanligtvis är det den som står överst i lagfarten som får deklarationsblanketten.

Taxeringsvärde

De allra flesta får en vit pappersblankett, med ett förslag till nytt taxeringsvärde.

Det är viktigt att granska sitt förslag till nytt taxeringsvärde.

Om uppgifterna stämmer behöver den som fått ett förslag inte göra något.

Eventuella ändringar görs enklast via e-tjänsten. Sista dag att deklarera eller ändra i förslaget till nytt taxeringsvärde är den första november i år.

De som får en grön pappersblankett behöver deklarera. Även detta är enklast att göra via e-tjänsten.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!