"Te tar tid att dricka och är rogivande"

Höstmys och en varm filt i soffan. Visst är årstiden som gjord för en kopp rykande färskt te?
– Te är rogivande för det går inte att hälla i sig det snabbt, säger Elina Pousár som driver Söderbönans kaffe & te.

Eskilstuna2015-10-15 20:00

Fyra år har hon haft butiken med inriktning te, kaffe och choklad. Den ligger lite inklämd mellan en sushibar och en thairestaurang på Kungsgatan men har ändå gott om kunder. I somras tog det ordentlig fart, berättar hon, och nu under hösten råder högkonjunktur i den lilla butiken som doftar av söta teer och kaffebönor.

– Jag dricker själv mycket kaffe, säger hon. Sex koppar om dagen. Måste ha kaffe direkt på morgonen, annars går jag knappt att prata med.

Sent på kvällen rundar hon av dagen med en kopp rogivande te och då blir det en sort med bark från den sydafrikanska rooibos-busken. De innehåller inget koffein och gör att hon sover gott.

Elina berättar att tedrickandet ökar och då främst bland yngre som oftast söker sig till de klassiska sorterna bland alla 207 som finns på hyllorna. Bland annat det indiska Darjeeling.

Bästsäljaren överlag är annars Brunkullan – en sort signerad ett familjeföretag från Jämtland. "Frisk, fruktig och välbalanserad" står på burken som innehåller bland annat granatäpplen.

Vilket är största felet som tedrickare gör?

– Använder kokhett vatten till grönt te. Det ska man inte göra, då blir det surt. Varmare än 70 grader bör det inte vara.

Apelsinte med mjölk är heller ingen lyckad kombination, för det kan skära sig. Liksom mjölk ihop med örtteer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!