– Vi vill visa hur det ser ut när man pluggar här på MDH. Vi behöver rekrytera studenter när det finns ett stort behov inom det tekniska området. Då bör vi börja tidigt för att få ungdomar intresserade. Det är också för att introducera en bredare bild och visa vilka yrken som finns, säger Cecilia Vestman som är projektledare vid MDH.
Under veckan är det teknikvecka på MDH. Ungdomar i åldern 15-18 år får vara med på en vecka fylld med föreläsningar, aktiviteter och kunskap om det senaste inom teknik, som virtual reality, 3D-printing och artificiell intelligens.
De kommer att jobba tillsammans med olika uppdrag under veckan. Deltagarna har delats in i en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp.
Ungdomarna ska få en inblick i hur framtidens samhälle kommer att se ut, i takt med en ökad digitalisering.
– Vi har försökt att få med en variation från de olika utbildningarna. Tanken är att teknikveckan ska ge en bredd – med både teknik inom industri och människans interaktion med tekniken. På fredagen avslutas veckan med att Elin Häggberg kommer hit, som är en teknikbloggare, säger Cecilia Vestman.
Under onsdagseftermiddagen befann sig eftermiddagsgruppen i labbet på MITC, Mälardalen industrial technological center. På schemat stod artificiell intelligens och robotteknik.
MITC är en verksamhet som utvecklar kompetensen och förmågan i industriföretagen runt om i Mälardalen med hjälp av forskning och utbildning vid MDH.
Labbet på MITC används bland annat av MDH-studenter.
– Systemet här i sig skulle kunna användas i industrin men vi tillverkar fejkmobiler, säger Mikael Hedelind, projektledare vid MDH. Han håller i aktiviteten under eftermiddagen.
En av de teknikintresserade ungdomarna som deltar under veckan är Noel Dahlen, 15 år. Han kommer att börja på teknikprogrammet nu till hösten.
Noel Dahlen hade egentligen inte planerat att vara med men hans mamma anmälde honom i smyg. Trots det tycker han att det har varit en bra vecka än så länge.
– Mitt drömjobb nu är ingenjör. Men det är länge kvar tills jag ska börja plugga på universitetet så intresset kan ändras.
Den roligaste aktiviteten hittills var under teknikveckans andra dag. Då testade de på virtual reality.
– Jag har testat virtual reality en gång förut men mycket har hänt sedan senaste gången.