Tempelriddareordens villa i Eskilstuna till salu

Ett townhouse mitt i Eskilstuna centrum är precis ute på marknaden. Villan är närmare 600 kvadratmeter stor och uppfördes ursprungligen för Tempelriddareordens verksamhet.

"Det här är en väldigt intressant byggnad. Det börjar med dubbla granittrappor upp till entrén, jättefönsterpartier och inne i själva salen möts du av en inomhusbalkong", säger Gabriel Augustsson, mäklare på Le grand propriété.

"Det här är en väldigt intressant byggnad. Det börjar med dubbla granittrappor upp till entrén, jättefönsterpartier och inne i själva salen möts du av en inomhusbalkong", säger Gabriel Augustsson, mäklare på Le grand propriété.

Foto: Niklas Holm / Le Grand Propriété

Eskilstuna2023-09-20 18:05

Villan på Kriebsensgatan 16A har aldrig förr varit ute på marknaden.

– Det är en villa med en otrolig arkitektur, den är rik på 20-talsklassicistiska detaljer och har fantastiskt vacker fasad, berättar Gabriel Augustsson, mäklare på Le grand propriété fastighetsförmedling.

Han tycker att fastigheten verkligen sticker ut, både till utseendet och till storleken. Huset har en boarea på cirka 360 kvadratmeter plus ett källarplan med ytterligare 250.

undefined
Villan har en pampig entré från Smedjegatan.

– Det här är en väldigt intressant byggnad. Det börjar med dubbla granittrappor upp till entrén, jättefönsterpartier och inne i själva salen möts du av en inomhusbalkong.

Byggnaden är ritad av stadsarkitekt Frej Klemming, som verkade i Eskilstuna år 1927-1938, och uppfördes ursprungligen för Tempelriddareordens verksamhet.

– Tempelriddareorden sålde villan till den nuvarande ägaren som gjort om den till bostad, det var 2015.

Gabriel Augustsson berättar att den nuvarande ägaren är arkitekt och är specialiserad på kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

undefined
Gabriel Augustsson, mäklare på Le grand propriété

– Man kan se att det finns en röd tråd, nu när det är en villabostad. Man har bevarat och även utvecklat stilen med flera vackra detaljer i och på huset. Det är ett mycket spännande boende. Man kan ha ett väldigt härligt liv där, och det finns stora möjligheter i hur man vill nyttja det då det finns så stora ytor.

Originaldubbeldörrar leder in till den stora salen med sex meter i takhöjd. Här har man bevarat sittbänkarna längs långsidorna av rummet samt scenen med den vackra väggmålningen.

undefined
Villan har en stor sal med sex meter i takhöjd.

– Tempelriddareorden hade den som mötesplats. Det är en lite mytomspunnen fastighet som många säkert varit intresserade av att se genom åren. Det är inte många som har fått se insidan, nu finns chansen. Det är spännande att få visa upp allt det fina som finns i villan, det måste verkligen upplevas.

Fastigheten har ett arkitektritat kök med rödbruna skåpluckor och bänkskiva i öländsk kalksten på ena sidan av köket.

– Köket stämmer väldigt bra med byggåret. Man har låtit det nya möta gamla detaljer, det är ett genomtänkt kök.

undefined
Arkitektritat kök.

Byggnaden på fastigheten är q-märkt vilket innebär att den inte får förvanskas. Detta innebär inte att förändringar inte får ske, men de skall göras utan att förvanska husets karaktär.

Augustsson säger att många redan lagt märke till bostaden, trots att den kom ut som snart till salu i tisdags.

– Många har reagerat på bostaden, så speciell som den är. Vi har fått kommentarer att det här är ett riktigt drömboende och att man aldrig har sett något liknande tidigare, sådana kommentarer är extra roliga att se.

undefined
Byggnaden är ritad av stadsarkitekt Frej Klemming, som verkade i Eskilstuna år 1927-1938, och uppfördes ursprungligen för Tempelriddareordens verksamhet.

Han förklarar att bostaden ligger ute som snart till salu i ett par veckor innan de går ut skarpt med att den är till salu.

– Vi vill hinta om att den kommer, det finns bara en sådan här fastighet i Eskilstuna så det gäller att vara med när det händer. Vi har redan nu fått in intressenter, innan den gått ut skarpt.

Augustsson förklarar att han arbetat som mäklare i 14 år och fortfarande växer i det han gör.

undefined
I den stora salen finns det en balkong från ovanvåningen.

– Jag är tacksam för att vi får förtroendet att förmedla flera av Södermanlands unika guldkorn. Vi har gått ut mot marknaden med att vi vill jobba med just de här objekten. Att vi säljer unika och speciella fastigheter och vi märker att det har nått ut. Att få vara mäklare för en sån här vacker och mytomspunnen fastighet mitt i Eskilstuna är verkligen kul.

Utgångspriset på villan är 8 975 000 kronor.

undefined
Utropspriset på villan är 8 975 000 kronor.

 

undefined
Tempelriddareordens triangel omsluter gatunumret på Smedjegatan.

 

undefined
Ett av sovrummen har även ett dressing room.

 

undefined
Trädgården anlades för cirka två år sedan och här finns allt från syren till klematis, pipranka, thujor och fler perenna växter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!