Terrorexpert om säkerhetshoten mot Eskilstuna

Risken för terrordåd i Eskilstuna är mycket liten. Det menar terrorexperten Magnus Ranstorp som föreläste i Eskilstuna förra veckan. "Då är det större risk med gängkriminalitet", säger han.

Magnus Ranstorp, terrorexpert.

Magnus Ranstorp, terrorexpert.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-10-23 04:45

Marknadsföreningen i Eskilstuna, Mie, arrangerade på torsdagen den 19 oktober MiE-dagen på Hotel Bolinder Munktell. En av föreläsarna var terrorforskaren Magnus Ranstorp som är ett välbekant ansikte för många. Han dyker ofta upp som expertkommentator i medierna när det hänt något inom hans område. 

Enligt Magnus Ranstorp inträffar terrorattacker i regel i länders huvudstäder. Han pekar till exempel på att det senaste terrordådet med anknytning till Sverige ägde rum i Belgiens huvudstad Bryssel den 16 oktober. Två svenskar sköts då till döds och en skadades allvarligt. Magnus Ranstorp konstaterar att terrorattacker ägt rum i till exempel Paris, London och Köpenhamn, men att risken är ganska liten i mindre städer. Orsaken är att de som är drivande bakom terrordåd ofta håller till i städer med stor befolkning och höga symbolvärden. 

– De kluster som finns är inte särskilt stora i Eskilstuna eller i mindre orter, utan det är ju i större städer, men det är väldigt personbundet. 

– I Eskilstuna har du inte heller en hög koncentration av människor, folksamlingar och så vidare. 

– Det finns inget symbolvärde här heller vilket gör att jag känner mig trygg i Eskilstuna. 

undefined
Magnus Ranstorp, terrorexpert och Maria Alias, ordförande för Marknadsföreningen i Eskilstuna.

Magnus Ranstorp menar att riskerna kopplade till gängkriminalitet är större i Eskilstuna. 

– Då är det större risk med gängkriminalitet och andra parallella rättsstrukturer som finns och som påverkar människor dagligen också. 

Han nämner till exempel att politiker kan utsättas för otillåten påverkan, som kan få dem att hoppa av sina uppdrag. 

– De kanske inte vill ha ett politiskt uppdrag för att det är så mycket hat och hot och påtryckningar. Det är också ett hot, men det känns kanske inte lika påtagligt som ett oberäkneligt terrordåd. 

Magnus Ranstorp är docent i statsvetenskap och terrorforskare vid Försvarshögskolan samt särskild rådgivare vid EU:s Radicalisation awareness network. Han är även aktuell med boken "Från terrorns frontlinjer". 

Enligt Magnus Ranstorp finns det ett terrorhot mot Sverige som kan sättas i relation till koranbränningarna och den så kallade LVU-kampanjen. LVU-kampanjen är en proteströrelse som menar att lagen om LVU missbrukas av socialtjänsten för att omhänderta muslimska barn på felaktiga grunder. Kampanjen har blivit mycket viral och Magnus Ranstorp menar att kampanjen är den mest skadliga utländska informationskampanj som Sverige utsatts för i modern tid. 

undefined
Magnus Ranstorp, terrorexpert.

Konflikten Israel-Palestina kan enligt Magnus Ranstorp även påverka mindre städer beroende på befolkningens sammansättning. 

– Den är väldigt hätsk och väldigt otäck och obehaglig. Den påverkar judiska samfund, synagogor och så vidare. Den påverkar också muslimska samfund eftersom det är så mycket fokus på Hamas, terrordåd, IS och Belgien bland annat. Man måste också vara vaksam på att säkra upp så att samfunden känner sig säkra. 

– Sedan har du väldigt hätska känslor. Har du demonstrationer och såna här saker och manifestationer så kan det liksom spåra ur. 

Säkerhetsfrågor med anknytning till näringslivet handlar till stor del om spionage, enligt Magnus Ranstorp. 

– När det gäller näringslivet handlar väldigt mycket om kontraspionage och industrispionage, att skydda verksamheter från infiltration och att skydda företagshemligheter. Det är en viktig del. Man kan också lära sig mycket från exempelvis LVU-kampanjen och annat i marknadsföringsform hur man marknadsför en kampanj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!