1934 startade Peter Walter Hallbert frisörsalong på Fristadstorget 7 i Eskilstuna med telefonnumret 130. Tre generationer och 88 år senare ligger salongen kvar i Öbergska huset.
– Vi som arbetar här har alltid varit noga med att föra PW:s visioner vidare. Hallberts står för starka traditioner med stort fokus på fortbildning och utveckling. Det har inneburit att våra frisörer historiskt varit med på åtskilliga internationella branschseminarier under åren.
–Idag är det främst In House-utbildningar via våra leverantörer och digitala kurser som gäller säger Susanne Lindgren. Det är både mer kostnads och tidseffektivt, säger Susanne Lindgren.
Hon har närmare 40 års erfarenhet som frisör och driver sedan 2014 Hallberts tillsammans med delägarna Sofia Gustafsson och Manuela Milevoj.
Det var för övrigt samma år som salongen fyllde 80 och den mångåriga medarbetaren Tomas Carlén, 69, valde att trappa ner och lämna över sin ägarandel. Han har sedan dess tagit ett år i taget och arbetar numer en dag i veckan.
– Jag var 16 när jag började som lärling på Hallberts 1968 och blev erbjuden delägarskap i början av 1970-talet. Jag och Susanne har varit här så länge att vi varit med om att även utdömda trender kommit tillbaka, säger han och ler.
Vad har fått dig att stanna kvar och arbeta vidare i 54 år?
– Det är ett jobb som ger mycket tillbaka och vill man något i det här yrket så finns goda möjligheter till utveckling. Under åren blir många kunder som en del av ens familj och de har varit en stor källa till att lära sig saker.
– Sedan jag trappade ner och lämnade ägarbiten har jag kunnat fokusera mer på kunden och det ger mig fortfarande mycket, säger Tomas Carlén som planerar att dra sig tillbaka från frisöryrket under året.
I de stilfullt inredda lokalerna har allt sin givna plats. Väggarna pryds av inramade frisyrmodeller från olika tidsepoker, flera av dem tagna av den legendariske Eskilstunafotografen Teddy Aarni. Diplom och intyg vittnar om besök i modemetropoler som London, Paris, New York och Monte Carlo.
– Nuförtiden har man världen i sin hand med hjälp av digital teknik och sociala medier. Det gör inte vårt jobb mindre internationellt – tvärtom, säger Susanne Lindgren.
I dag består Hallberts av fem frisörer, en trainee och två elever. Den vanligaste vägen för att bli behörig inom yrket är att läsa en treårig gymnasieutbildning med inriktning frisör, därefter krävs minst 2 000 arbetstimmar och ett godkänt gesällprov.
Ida Svensson, 28, hade sin yrkesdröm klar för sig tidigt – och hon var redan som ung på det klara med var arbetsplatsen låg.
– När jag var liten och gick förbi Hallberts så tänkte jag ofta: "Blir jag frisör så ska jag jobba där, det var och är fortfarande något speciellt över salongen med stort S".
Hon började som trainee förra året och i januari tog hon gesällprovet med önskat resultat.
– Det känns bara så bra att vara här och jag har hittat det jag letade efter. Vi trivs ihop och har en stark sammanhållning och det tror jag våra kunder känner av.
Susanne Lindgren ser med tillförsikt på framtiden och tror att Hallberts har ytterligare många goda år framför sig.
– För fortsatt utveckling och stabilitet är det viktigt att få till en lyckad generationsväxling. Nu har vi både erfarenhet och lovande talang i salongen och det känns att vi är på rätt väg.