Midsommarmeny skapad för Eskilstuna-Kurirens läsare

Midsommar är en av svenskarnas viktigaste mathögtider. Sill, färskpotatis, jordgubbstårta och snaps dukas upp till en härlig buffé. Eskilstuna-Kuriren bad köksmästaren Thomas Becker att kombinera ihop en midsommarmeny åt tidningens läsare.

Thomas Becker, köksmästare på Valvet café, har kombinerat ihop en midsommarmeny som bra både för dig och din plånbok.

Thomas Becker, köksmästare på Valvet café, har kombinerat ihop en midsommarmeny som bra både för dig och din plånbok.

Foto: Jennifer Bergström

Eskilstuna2023-06-22 04:45

Thomas Becker jobbar till vardags som köksmästare på Café Valvet där han lagar lunchbufféer utefter överblivna råvaror från leverantören för att motverka svinn. 

Eskilstuna-Kuriren bad honom att skapa en midsommarmeny speciellt för tidningens läsare, en meny som du gärna får testa att laga hemma. 

undefined
Här är trerättersmenyn som köksmästare Thomas Becker kombinerat ihop.

När Thomas Becker satte ihop menyn tänkte han mycket på att det ska vara hållbart och prisvärt nu när matpriserna är fortsatt höga. 

– Jag försökte välja råvaror som jag tror att de flesta kan ha råd med och råvaror som de flesta kan få tag på, säger Thomas Becker.  

Några tips som han kan ge till dig som ska laga en midsommarmeny är att tänka smart och på dig själv. 

– För mig är det självklart att använda råvaror i säsong. Följer man råvaror i säsong får du varor med högre kvalitet och till ett lägre pris. Sen tycker jag att du ska laga något som du tycker är gott och inte hela tiden tänka på vad alla andra gillar, säger Thomas Becker. 

Recepten nedan är för cirka 4 portioner.

Thomas sommarsill

undefined
Förrätten består av grönsaker som är i säsong och sill som är en klassiker.

Sallad av tomater och gurka från Granerfeldts med kall färskpotatis, toppad med matjessill, gräddfil, finskuren rödlök, gräslök och dill.

Tomater cocktail 10 st

Gurka ½ st

Färskpotatis kall kokt 10 st små

Matjessill 4 filéer eller 16 större bitar

Gräddfil 3 dl

Rödlök 1 st

Gräslök och dill till garnering

Gör så här:
 

  1. Skär tomater, gurka och potatis i små bitar. Salt med flingsalt, vänd runt blandningen i en bunke.
  2. Forma blandningen i bakform eller liknande form efter tycke.
  3. Skala och finhacka löken och gräslöken.
  4. Lägg salladen på en tallrik, toppa med sillen, gräslök, rödlök, gräddfil och dill.

Smaklig förrätt!

Varmrätt

undefined
För dig som är vegetarian går det bra att byta ut köttet mot mer grönsaker. Testa att grilla en hel rotselleri.

Grillad fläskkarré alternativt fläskytterfilé med Thomas”curry”blandning, färskpotatissallad med örter, citron och rapsolja. Serveras med korvspett av Chorizo och Pepperonikorv från Mälarchark, grillad vattenmelon samt ramslöksdressing. 

Thomas curryblandning: Curry är en blandning av olika kryddor, här med svenska sommarsmaker med annorlunda toner som passar väldigt bra till just fläskkött. Till den här blandningen har jag använt torkade kryddor men det fungerar självklart med färska örter.

Gör curryblandningen så här:

Rosmarin 1 del

Timjan 1 del

Dragon 1 del

Sumak 1 del

Kanel malen ½ del

Kardemumma malen ½ del

Senapspulver ¼ del

Blanda alla kryddor, förvara torrt i sluten förpackning i kryddskåp.


Fläskkarré/fläskytterfilé 600 gram

Färskpotatis kokt 600 gram

Blandade färska örter 2 dl

Citron 1 st

Rapsolja kallpressad 1 dl

Chorizo från Mälarchark 1 st

Pepperoni från Mälarchark 1 st

Vattenmelon liten ½ st

Ramslöksolja 2 msk

Majonnäs egen 1 dl


 Gör så här:

  1. Dela den kokta potatisen, blanda med färskpressad citron, rapsolja och örterna, smaka av med flingsalt.
  2. Klappa in köttbiten med ordentligt av Curryblandningen, skär inte upp köttet i skivor.
  3. Blanda majonnäsen med ramslöksoljan, det funkar givetvis med färsk ramslök också.
  4. Skär stora bitar av vattenmelonen.
  5. Grilla köttbiten på hög värme, vänd ofta, när köttbiten har fått fin yta så dra den från direkt värme och grilla den på lägre temperatur tills den når 60 grader i kärntemperatur.
  6. Lägg köttet att vila en stund innan ni skivar upp den i tunna skivor, toppa med flingsalt.
  7. Lägg upp allt vackert på en tallrik.

Smaklig varmrätt! 

Sommardessert

undefined
Pynta med mynta för att få desserten till nästa nivå.

Färskostmousse med rabarberkompott, färska jordgubbar och krossade drömmar.

Philadelphiaost eller liknande naturell färskost 200 gr

Vispgrädde 3 dl

Strösocker 1 dl

Rabarber färsk 4 dl

Jordgubbar färska 1 liter

Drömmar- kakor färdiga 4 st

Gör så här:

  1. Koka upp 1 dl strösocker med 1 dl vatten, se till att allt socker har löst sig i vattnet.
  2. Skala rabarbern, skär den i tunna skivor, lägg i den i sockerlagen och koka i tre minuter.
  3. Dra av den från spisen och mixa den snabbt med stavmixer. 
  4. Ställ rabarberkompotten i kylen.
  5. Blanda färskosten och vispgrädden, vispa i blandmaskin eller med elvisp tills den blir luftig. Smaksätt med lite vaniljsocker om ni önskar.
  6. Fyll ett glas med den vispade färskosten, toppa med kompotten, toppa med jordgubbarna, skurna i små bitar, toppa med krossade drömmar.

Smaklig dessert!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!