Thomas Becker jobbar till vardags som köksmästare på Café Valvet där han lagar lunchbufféer utefter överblivna råvaror från leverantören för att motverka svinn.
Eskilstuna-Kuriren bad honom att skapa en midsommarmeny speciellt för tidningens läsare, en meny som du gärna får testa att laga hemma.
När Thomas Becker satte ihop menyn tänkte han mycket på att det ska vara hållbart och prisvärt nu när matpriserna är fortsatt höga.
– Jag försökte välja råvaror som jag tror att de flesta kan ha råd med och råvaror som de flesta kan få tag på, säger Thomas Becker.
Några tips som han kan ge till dig som ska laga en midsommarmeny är att tänka smart och på dig själv.
– För mig är det självklart att använda råvaror i säsong. Följer man råvaror i säsong får du varor med högre kvalitet och till ett lägre pris. Sen tycker jag att du ska laga något som du tycker är gott och inte hela tiden tänka på vad alla andra gillar, säger Thomas Becker.
Recepten nedan är för cirka 4 portioner.
Thomas sommarsill
Sallad av tomater och gurka från Granerfeldts med kall färskpotatis, toppad med matjessill, gräddfil, finskuren rödlök, gräslök och dill.
Tomater cocktail 10 st
Gurka ½ st
Färskpotatis kall kokt 10 st små
Matjessill 4 filéer eller 16 större bitar
Gräddfil 3 dl
Rödlök 1 st
Gräslök och dill till garnering
Gör så här:
- Skär tomater, gurka och potatis i små bitar. Salt med flingsalt, vänd runt blandningen i en bunke.
- Forma blandningen i bakform eller liknande form efter tycke.
- Skala och finhacka löken och gräslöken.
- Lägg salladen på en tallrik, toppa med sillen, gräslök, rödlök, gräddfil och dill.
Smaklig förrätt!
Varmrätt
Grillad fläskkarré alternativt fläskytterfilé med Thomas”curry”blandning, färskpotatissallad med örter, citron och rapsolja. Serveras med korvspett av Chorizo och Pepperonikorv från Mälarchark, grillad vattenmelon samt ramslöksdressing.
Thomas curryblandning: Curry är en blandning av olika kryddor, här med svenska sommarsmaker med annorlunda toner som passar väldigt bra till just fläskkött. Till den här blandningen har jag använt torkade kryddor men det fungerar självklart med färska örter.
Gör curryblandningen så här:
Rosmarin 1 del
Timjan 1 del
Dragon 1 del
Sumak 1 del
Kanel malen ½ del
Kardemumma malen ½ del
Senapspulver ¼ del
Blanda alla kryddor, förvara torrt i sluten förpackning i kryddskåp.
Fläskkarré/fläskytterfilé 600 gram
Färskpotatis kokt 600 gram
Blandade färska örter 2 dl
Citron 1 st
Rapsolja kallpressad 1 dl
Chorizo från Mälarchark 1 st
Pepperoni från Mälarchark 1 st
Vattenmelon liten ½ st
Ramslöksolja 2 msk
Majonnäs egen 1 dl
Gör så här:
- Dela den kokta potatisen, blanda med färskpressad citron, rapsolja och örterna, smaka av med flingsalt.
- Klappa in köttbiten med ordentligt av Curryblandningen, skär inte upp köttet i skivor.
- Blanda majonnäsen med ramslöksoljan, det funkar givetvis med färsk ramslök också.
- Skär stora bitar av vattenmelonen.
- Grilla köttbiten på hög värme, vänd ofta, när köttbiten har fått fin yta så dra den från direkt värme och grilla den på lägre temperatur tills den når 60 grader i kärntemperatur.
- Lägg köttet att vila en stund innan ni skivar upp den i tunna skivor, toppa med flingsalt.
- Lägg upp allt vackert på en tallrik.
Smaklig varmrätt!
Sommardessert
Färskostmousse med rabarberkompott, färska jordgubbar och krossade drömmar.
Philadelphiaost eller liknande naturell färskost 200 gr
Vispgrädde 3 dl
Strösocker 1 dl
Rabarber färsk 4 dl
Jordgubbar färska 1 liter
Drömmar- kakor färdiga 4 st
Gör så här:
- Koka upp 1 dl strösocker med 1 dl vatten, se till att allt socker har löst sig i vattnet.
- Skala rabarbern, skär den i tunna skivor, lägg i den i sockerlagen och koka i tre minuter.
- Dra av den från spisen och mixa den snabbt med stavmixer.
- Ställ rabarberkompotten i kylen.
- Blanda färskosten och vispgrädden, vispa i blandmaskin eller med elvisp tills den blir luftig. Smaksätt med lite vaniljsocker om ni önskar.
- Fyll ett glas med den vispade färskosten, toppa med kompotten, toppa med jordgubbarna, skurna i små bitar, toppa med krossade drömmar.
Smaklig dessert!