Då kan du få böter för fyrverkerier

Nyårsafton förknippas av många med fyrverkerier – men det många kanske inte vet är att man bara får lov att avfyra pyrotekniken mellan två specifika klockslag under kvällen. Den som smäller utanför den angivna tiden kan vänta böter.

För att få skjuta fyrverkerier krävs tillstånd från polisen. På nyårsafton är det däremot okej att avfyra pyroteknik utan tillstånd under vissa tider. Det här gäller i Eskilstuna.

För att få skjuta fyrverkerier krävs tillstånd från polisen. På nyårsafton är det däremot okej att avfyra pyroteknik utan tillstånd under vissa tider. Det här gäller i Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm/Arkivbild

Eskilstuna2023-12-31 10:02

På senare år har lagstiftningen kring fyrverkerier skärpts i Sverige. 

2002 infördes smällarförbud i landet och de får endast användas av den som gått en speciell utbildning hos kommunen och innehar ett korrekt tillstånd utfärdat av polisen. Sedan fyra år tillbaka krävs det även speciell utbildning samt tillstånd för att hantera så kallade raketer med styrpinne.

undefined
Det här gäller inför nyår.

Det är dock fortfarande lagligt för gemene man att använda andra typer av fyrverkerier utan utbildning – så länge man är över 18 år och innehar tillstånd från polisen att avfyra pyrotekniken, berättar polisens presstalesperson Marcus Anefur.

– Det ska sökas tillstånd hos oss innan man ska skjuta fyrverkerier och det kan man göra exempelvis i samband med ett födelsedagsfirande eller liknande där man vill använda det och då är det bara att söka, säger han och fortsätter:

– Det görs via en blankett som vi har och det är inte svårt alls, men det kan ta några dagar givetvis. Men oftast är det en ganska enkel procedur och man får svar snabbt, det gäller bara att ha lite framförhållning.

undefined
Polisens presstalesperson Marcus Anefur understryker vikten av att söka tillstånd innan man ska avfyra fyrverkerier. "Annars är det ett brott mot ordningslagen", säger han.

På nyårsafton råder dock undantag från regeln om tillstånd. Hur och när man får avfyra fyrverkerierna bestäms dock av respektive kommun – och varierar över landet. I Stockholm stad har man möjlighet att skjuta raketer utan tillstånd mellan klockan 16 på nyårsafton fram till 01 på nyårsdagen. I Jönköpings kommun får man avfyra pyroteknik redan från klockan 12 på nyårsafton fram till klockan 03 natten till den 1 januari. I Strängnäs gäller klockan 20 till 01.

I Eskilstuna kommun råder det dock en mycket snävare tidsram. Här får man börja avfyra fyrverkerier först klockan 23 på nyårsafton till 00:30 in på nyårsdagen – vilket är ett fönster på en och en halv timme. Bestämmelsen om att begränsa fyrverkerier till tolvslaget har funnits några år tillbaka och fattades på grund av att flera medborgare ansåg att det smällde för lång tid på nyårskvällen, uppger kommunen på sin hemsida.

Marcus Anefur berättar att de redan i mellandagarna fått samtal om att det avfyras fyrverkerier – något som inte är lagligt. Används fyrverkerier utan tillstånd utanför de lokala undantagsbestämmelserna är det ett brott mot ordningslagen och kan straffas med böter.

Hur mycket ligger boten på?

– Det är dagsböter så det styrs av hur mycket inkomst man har, säger han.

Att tänka på

– Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

– Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

– Var nykter.

– Följ bruksanvisningen.

– Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det.

– Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

– Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.

– Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd inte igen, lämna tillbaka pjäsen i stället.

– Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

– Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!