Lina Axelsson Kihlblom var mellan december 2021 och oktober 2022 socialdemokratisk skolminister i förra regeringen. Nu är hon klar för ett toppjobb i Eskilstuna.
Kommunens nuvarande förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, Ingrid Sköldmo, ska gå i pension och Axelsson Kihlblom tar över hennes tjänst.
När tidningen får tag på den tillträdande förvaltningschefen är det på telefon. Hon bor inte i Eskilstuna men passerar varje helg med bil på väg till fritidshuset i Gisslarbo i Köping kommun. Att gå tillbaka i rollen som tjänsteperson i en politiskt styrd organisation ser hon inga problem med.
– Jag har varit tjänsteperson i så många år. Jag har till exempel undervisat i matematik längre än jag varit minister så det känns inte alls konstigt.
Finns det några svårigheter med att ha varit minister?
– Jo, det skulle väl vara att varje gång man säger något så kan det uppfattas som politik. Men det är skillnad på att vara partipolitisk och att ha en åsikt. Nu lämnar jag helt det politiska åt politiker och är van vid att arbeta med alla möjliga sorters politiska majoriteter.
För många blev hon känd som "superektorn" på Ronnaskolan i Södertälje där hon arbetade i tre år från 2011. Hennes arbete med att höja elevernas skolresultat skildrades i UR:s tv-serie "Rektorerna". Efter det har hon hunnit med en lång rad uppdrag som skolchef i olika kommuner. Däribland gjorde hon ett kort inhopp som utbildningschef i Nyköping 2014, där hon var med och startade upp den riksomtalade skolan Nyköpings högstadium. På skolan fördes elever samman från hela staden i ett försök att bryta skolsegregationen. I efter hand har den så kallade Nyköpingsmodellen fått utstå en hel del kritik. Axelsson Kihlblom säger att hon minns de tio månaderna i Nyköping som spännande.
– Mitt jobb då var att rekrytera två duktiga rektorer och starta upp en ny skola, något som var ett enormt projekt som beslutades av en bred majoritet från socialdemokrater till moderater. Jag kom in i slutfasen av det arbetet.
Nyköpings högstadium var också ett försök att bryta segregationen. Hur landade det där projektet?
– Jag vet att det finns olika diskussioner kring det. Att det fanns positiva effekter. Sedan fanns det också negativa sidoeffekter av det. Man kan dra flera lärdomar av det arbetet. Mitt uppdrag då var väldigt tydligt. Starta upp skolan, anställ rektorer och få in elever och det gjorde jag.
Du riktade en hel del kritik mot dina chefer när du slutade i Nyköping. Hur gick det där till?
– För mig är det jätteviktigt att hålla budget och att inte få jobba med den frågan var enormt frustrerande. Ska man skapa lugn och ro i en organisation måste man se till att pengarna räcker till. Samtidigt fick jag ett annat erbjudande i en annan kommun närmare där jag bodde och där jag fick jobba med de frågor jag ville och då var beslutet inte så svårt.
Kan du vara svår att samarbeta med?
– Nej, skapar man förflyttning och utveckling och är med i en debatt så kan det kanske framstå så, men jag tycker inte jag har haft många konflikter. Jag har varit chef så länge och för så stora organisationer. Är man chef för en barn- och utbildningsförvaltning kanske man har 2 000 medarbetare och då måste saker fungera. Då kan man inte vara svårsamarbetad.
Efter tiden i Nyköping fortsatte Axelsson Kihlblom till Haninge kommun för ett jobb som grundskolechef. Därefter anställdes hon som förvaltningschef samt biträdande kommundirektör i Nynäshamns kommun och senare med uppdrag i skolkommissionen innan hon hösten 2021 fick ett erbjudandet om att bli minister i Magdalena Anderssons regering.
Idag ser Lina fram emot att slå ner på takten i bytena av jobb.
Blir du mer långvarig i Eskilstuna?
– Ja, hade jag inte fått ett samtal från Magdalena Andersson hösten 2021 så hade jag varit kvar i Nynäshamn. Skolutveckling tar lång tid och då behöver man ha lugna och långa relationer med dem man arbetar med. Så minst fem år.
Kommundirektör Tommy Malm är nöjd med rekryteringen.
– Med Linas engagemang och kompetens i skolfrågor blir hon en viktig pusselbit i arbetet att fortsatt bygga och utveckla Eskilstuna. Lina har i sina olika anställningar visat att hon kan leda skolutveckling mot stärkta skolresultat, säger han.