Från 1 september måste alla elsparkcyklar parkeras vid befintliga cykelställ i Eskilstuna.
– Kommuner kan ge dispens på var de ska parkeras. Jag hade ett inbokat möte med ansvariga i Eskilstuna kommun under tisdagen då vi diskuterade just detta, säger Tier mobility:s Sverigechef August Svedenstedt, och fortsätter:
– Vi hoppades att vi skulle få till ett undantag till att de hunnit bygga upp infrastrukturen kring detta likt många andra städer överväger, detta var tyvärr något som inte fick gehör i staden.
Han menar att det är svårt för kommunen att snabbt hinna ordna parkeringsplatser för elsparkcyklarna då regeringens nya förordning nyligen klubbades igenom.
– Vi vill helst inte konkurrera med cyklisterna och att elsparkcyklarna ska ta upp alla lediga cykelparkeringar. Våra fordon ska vara ett komplement och inte en konkurrent. Det här är jättesvårt. Framför allt att tidslinjen är snäv från regeringen, de tror att det här löser parkeringsproblematiken, det gör det tyvärr inte.
Tier mobility vill ändra beteendemönstret i städerna där elsparkcyklarna ska finnas nära till hands och att bilarna ska bort från centrum.
– Jag har själv gått runt med personer från Stockholm stad och letat platser för parkeringar. Det var ett enormt arbete då det är så många olika saker att ta hänsyn till, som till exempel att det finns plats för utryckningsfordon att stanna.
– Vi har ingen möjlighet att skapa egna parkeringsplatser i Eskilstuna, det måste ske i en dialog med kommunen. Vi vill dock vara behjälpliga och se hur ska vi tackla problematiken.
Han är positiv till Eskilstuna som stad och menar att företaget fått ett lyft, dock är han bekymrad över den kommande parkeringssituationen.
– Det har gått väldigt bra i Eskilstuna, det finns en lojal kundbas där. Det har gått väldigt bra under sommaren och jag skulle vilja säga att Eskilstuna är en unik stad. Om något inte skulle fungera med våra fordon så hör folk av sig snabbt och är hjälpsamma. Det är väldigt väldigt fint, jag uppskattar att vi har en bra dialog med kunderna i Eskilstuna.
Han menar att kunderna sedan starten för lite över ett år sedan blivit allt bättre på att göra rätt för sig.
– Vår personal vet vilka problemområden som finns i Eskilstuna och vi finns där oftare. Sen hjälper vi i branschen varandra och ställer upp andras elsparkcyklar om de ligger ner.
Just nu uppdaterar de sin fordonsflotta på 500 elsparkcyklar i Eskilstuna.
– Vi kollar av städer innan vi investerar och vi tror verkligen på Eskilstuna och har en bra dialog med Eskilstuna stad, vilket är a och o.
– Vi byter nu ut fordonen mot våra nya Tier6 som har större framhjul, bättre fjädring och dämpning och framför allt uppdaterad gps som reagerar mycket snabbare. Om kunden närmar sig ett lågfartsområde reagerar gps:en snabbt och sänker maxfarten på fordonet. Det här förbättrar körningen för kunden och ökar trafiksäkerheten.
I Stockholm har de även elcyklar för uthyrning, vilket kan bli aktuellt i Eskilstuna.
– Jag är jättepositiv till elcyklar! Jag uppskattar att kunna välja mellan elcykel och elsparkcykel och väljer då elcykeln. Elsparkcykeln är favoriserad bland våra kunder men vi vill ha in elcyklar i fler av våra städer, det är en pågående diskussion.