Fram till torsdagsmorgonen bodde 34 personer i ett halvdussin brädskjul som spikats ihop av rivningsvirke och presenning vid Folkestaleden i Eskilstuna. De avvisades från platsen av polisen vid sextiden på morgonen.
Alla hade hunnit lämna lägret när eldsvådan bröt ut.
– Vår uppgift var att avbryta den brottsliga handlingen som de här EU-migranterna stod för. Vi har varit ute och informerat dem flera gånger om att de bryter mot lagen när de bor här – det är ju kommunen som äger marken, säger Per Bergström på Sörmlandspolisen.
Flera av bostäderna innehöll hemmagjorda kaminer och det var när ett av skjulen jämnades till marken av gatukontorets hjullastare som lågorna plötsligt flammade upp.
Rökpelaren från lägret syntes på långt håll och la sig som en dimma över den intilliggande Folkestaleden.
Enligt räddningstjänsten fanns aldrig någon fara för brandspridning.
– Vi hade blötlagt platsen innan rivningen började och det fanns räddningsmanskap som var beredda att rycka ut igen om det flammade upp, säger Joakim Lindqvist som var inre befäl på räddningstjänsten under torsdagen.
Branden uppgavs vara helt släckt klockan 11.15.
Polisens uppgift var att versktälla avhysningen från den olagliga bosättningen.
– Vi har upprättat en anmälan om egenmäktigt förfarande och säkrat identitetsuppgifter på de 34 personer som bodde i lägret. Men ingen enskild person är i nuläget delgiven misstanke om brott, säger Per Bergström.
Själva avhysningen gick lugnt till, enligt polisen.
– De packade sina bilar med sina tillhörigheter och gav sig av, säger Per Bergström.
Innebär inte en avhysning bara att de upprättar ett nytt läger på någon annan plats?
– Det finns ju risk för det, absolut, men vi måste ändå se till att markägaren har rätt till sin mark. Det är väl den problematiken vi har, att de byter boplats och då kommer vi och kommunen dit igen.