Tillyxat julbord för eleverna på Skiftingehus

På torsdagen fick matgästerna på Skiftingehus smaka på en exklusivare lunch än vanligt – ett julbord med bland annat lutfisk, brysselkål och flera olika sorters sill.

Eskilstuna2016-12-15 19:06

Första december tillträdde Nicklas Svengert som ny kökschef på Skiftingehus. Andra december började han planera och lägga upp en plan för årets julbord. Dagarna efter köpte han in en råsaftscentrifug för att göra frukt- och grönsaksdrycker till matgästerna på skolan.

Nicklas Svengert sticker inte under stolen med att köket på Skiftingehus lagar bra mat:

– Jag är ett freak på miljötänk, i stort all mat vi tillagar är msc- och krav-märkt. Vi ligger på runt 40 procent ekologiskt här på skolan och målet i Eskilstuna kommun är 25 procent i år. I stort sett allt vi serverar tillagar vi själva här i köket, då vet man vad maten innehåller. Maten som vi lagar ska barnen tycka om och äta upp, säger han och fortsätter:

– Vår mat håller samma kvalité som riktiga restauranger!

När han började jobba på Skiftingehus och presenterade ett förslag på hur årets julbord skulle kunna se ut fick han bara positiva reaktioner från sina kollegor i köket.

– En av kockarna som jobbar i köket tillsammans med mig sa att vi aldrig någonsin har haft ett så här stort utbud på julbordet förut.

– När jag gick i skolan fick vi risgrynsgröt och skinkmackor när det var julmat, och det var inte tillverkat på plats på den tiden, förklarar Carina Andersén, en av kockarna som jobbat i köket i 17 år.

Den vanliga måltidsdrycken på skolan brukade vara mjölk och vatten. När Nicklas Svengert började jobba fick matgästerna i skolrestaurangen ännu ett alternativ, frukt- och grönsaksjuice.

– Det blir mycket spill av frukt och grönsaker i köket. Mjuka päron, kantstötta äpplen, persiljestjälkar och mjuka morötter för att bara nämna några ingredienser i vår populära juice.

– Många av barnen här äter inte frukt eller grönsaker överhuvud taget, men med våra juicer som är olika från dag till dag får de i sig det utan att tänka på det, man liksom lurar dem att få i sig nyttigheter.

Nicklas Svengert drar på sig en tomteluva och går ut i skolrestaurangen. Barnen flockas runt julbordet som står uppdukat på två platser. Doften av Janssons frestelse sprider sig. Tallrikarna fylls med prinskorvar, potatis, lax, sill, julskinka och inte minst de egentillverkade köttbullarna.

– Personalen i köket stod under höstlovet och rullade köttbullar, de planerade att göra totalt 40 kilo men jag tyckte det var snålt eftersom jag vet att alla barn älskar köttbullar, så jag beställde 60 kilo, säger Nicklas Svengert och tillägger:

– Korv, köttbullar och brunsås är favoritmaten bland barnen, men i dag får de ingen brunsås, det passar absolut inte in på ett julbord, hahaha.

En liten pojke stannar till framför oss och undrar varför det inte finns någon brunsås. Nicklas Svengert böjer sig ned till pojken och förklarar:

– Idag är det julbord, då har vi massor av andra goda saker du kan smaka på.

Pojken svarar:

– Vet du vad tomten, nu är det snart jul.

Msc är en förkortning av Marine stewardship council, som visar att fisk kommer från certifierat hållbara yrkesfisken.

Krav-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om