– Detta är en välskött och trevlig domstol. Men trots det finns det utmaningar, säger han.
Eskilstuna tingsrätt har precis som Sveriges övriga allmänna domstolar blivit ålagd besparingskrav av domstolsverket.
Just nu ligger besparingskravet på 0,5 procent, vilket kan tyckas litet, men effekten har redan blivit kännbar, säger Nils Cederstierna. Och det finns risk för fler besparingskrav under året.
Hittills har man hjälpts åt på arbetsplatsen att dra in på ”både den ena och det andra” i vardagen som Nils Cederstierna uttrycker det. Det är också ganska slimmat nu, säger han. Men den dominerande kostnaden är personalkostnader vilket betyder att Eskilstuna tingsrätt drar in på antalet tingsnotarier.
– Vi kan inte ta in fler tingsnotarier resten av året. Det blir en tydlig besparing.
Fram tills nu har tingsrätten i Eskilstuna haft plats för tio tingsnotarier, nu kommer det bara att finnas plats för fem.
Vad gör egentligen en tingsnotarie?
– Tingsnotarien biträder domaren, gör rättsutredningar, är protokollförare vid förhandlingar och kommer med domsförslag. Det är en slags utbildningsplats, och kanske kan jämföras med en AT-läkare. Det här känns tråkigt eftersom det handlar om nya ambitiösa jurister, säger Nils Cederstierna.
Men notarieneddragningen räcker inte för att klara sparkraven. Tingsrätten kommer också att tvingas dra in en del brottmålsting, alltså slopa en del av de dagar som tidigare har vikts för enklare brottmål där processen i tingsrätten inte är så lång. Det kan handla om rattfyllerimål, enklare misshandelsfall eller ringa narkotikabrott – där förhandlingen i tingsrätten kan komma att skjutas fram i tiden.
– Det blir en tydlig inbromsning, säger Nils Cederstierna om de planerade besparingarna. Det är tråkigt rent allmänt. Det finns många unga jurister som vill ha notarieplatser och allt detta kommer att påverka effektiviteten. Allmänheten får helt enkelt vänta längre. Men vi måste följa vår budget.
Men det finns ärenden där tingsrätten absolut inte har någon chans att göra besparingar eller påverka tidsfristerna som är inskrivna i lagen.
– Det gäller så kallade förtursmål där misstänkta personer sitter häktade, och mål där de misstänkta är under 18 år. De måste gå i första hand.
I Eskilstuna finns det en hel del sådana mål och utredningar just nu som – om de leder till åtal – påverkar arbetssituationen i tingsrätten.
En mordrättegång om mordet i Årbyskogen pågår för närvarande, flera andra mord och andra allvarliga brott har skett i Eskilstuna det sista året – och enligt polisen ska över 15 personer just nu vara frihetsberövade misstänkta för grov brottslighet.
Nils Cederstierna nickar allvarligt och säger:
– Det har skett en kraftig ökning av brottmålen generellt. Det gäller familjemålen också som blir allt mer komplexa och infekterade och kräver allt mer.
Men: allt är inte mörker och dystert i Eskilstuna tingsrätt, betonar Nils Cederstierna och tar fram en preliminär skiss över tingsrättens nya lokaler i gamla Myntverkets hus.
– Inflyttning är beräknad att ske vid halvårsskiftet 2022, säger han.
Han pekar och berättar och det är tydligt att han ser fram emot att flytta in med personalen i nya, mer ändamålsenliga lokaler – specialskräddade för en modern domstol.
Det blir fler salar, en säkerhetssal, medhörningsrum, rum utrustad för videoteknik så att det blir enklare att få folk som befinner sig längre bort geografiskt, att medverka.
– Detta är ett roligt projekt att vara med om som domstolschef. Och väldigt bra att vi får en helt egen byggnad, med närhet till järnvägen både med tanke på de som ska medverka på förhandlingar och med tanke på anställda, säger han.
Nils Cederstierna själv tillhör pendlarnas skara även om han för att komma staden nära tillbringar vissa nätter i Eskilstuna.
Närmast kommer han från Nacka tingsrätt där han var chefsrådman i två år. Innan dess var han i regeringskansliet i 20 år, både på justitiedepartementet och försvarsdepartementet. Han var bland annat särskild utredare i 2014 års människohandelsutredning som så småningom ledde fram till en ny och skarpare lagstiftning.
Chefsrollen har han axlat flera gånger förut och att arbeta som myndighetschef i Eskilstuna ser han fram emot och som ett bra tillfälle att påverka.
– Jag känner mig rustad för utmaningar. Det är klart att vi ska hålla budgeten. Det är mitt ansvar, betonar han.
Eskilstuna tingsrätt har i dag cirka 45 anställda, varav tio är domare, tills nu: tio tingsnotarier (skärs ner till fem), fyra ordningsvakter och resten kanslipersonal och administrativ personal.