Viby prästgård i Kjula är en familjegård som ägs av Mats och Christin Andersson. Gården, som har bebotts av Mats familj i fyra generationer, råkade ut för en brand 2013. Det hela började i en verkstad och inom kort hade både den, stallet och ladugården brunnit ner.
– Det fanns ingenting kvar, bara en hög på marken, säger Christin.
Mats var inte hemma när branden började men Christin minns det tydligt. Hon förstod först inte hur allvarligt det var och hamnade i chock. En granne larmade brandkåren som snabbt var på plats.
– Det var svårt att ta in. Bara några dagar innan hade vi, barnen och deras kompisar hjälpts åt att köra in torrt hö. Vi avslutade med att sitta där och äta pizza tillsammans.
Några kvigor fanns kvar inne i ladugården men kunde släppas ut. De andra djuren klarade sig för att de var ute på bete.
– Christina och Ulf Winblad på gården Womtorp ringde efter en bil som flyttade alla kor till deras gård. Där bodde de sedan under två år medan vi byggde upp ladugården igen. Vi fick verkligen fantastisk hjälp från alla runt omkring och vi är så tacksamma, berättar Christin.
Att de skulle bygga upp allt igen var självklart. Nu flyter verksamheten på men det har tagit flera år att komma dit.
– Det var kämpigt. Mjölkpriset sjönk lagom när vi hade investerat i det nya, för att människor dricker mindre mjölk. Då var det tufft ekonomiskt, säger Christin.
– Det har varit en jobbig resa, inflikar Mats.
I dag säljer familjen det mesta av mjölken de producerar till Arla, men den är eftertraktad av fler. De levererar omkring 100 liter i veckan till Ica Ekängen där kunder själva får tappa upp drycken på glasflaska.
– Vi har inte märkt av någon minskad försäljning där, trots högre matpriser. Vi säljer snarare mer då vår mjölk är billigare. Många äldre köper den för att den smakar som när de var unga och köpte direkt från bonden, säger Christin.
Viby prästgård säljer även mjölk till företag som gör ost och till restaurangen Sillbiten. Där använder de gårdens fetare mjölk för att göra pannkakor och raggmunk.
– Människor åker långt för att äta dem och restaurangen vill inte ha någon annan mjölk. Det är så värdefullt att människor uppskattar den. Det behövs om vi ska ha ett levande jordbruk. Det är också hållbart och klimatsmart, vilket är viktigt nu.