De tio största riskerna i Eskilstuna kommun

Elavbrott, översvämningar och sabotage är några av de största hoten mot Eskilstuna. Det visar Eskilstuna kommuns nya risk- och sårbarhetsanalys.

Hot mot Eskilstuna kommun.

Hot mot Eskilstuna kommun.

Foto: NTM

Eskilstuna2023-12-09 12:10

Kommunen ska varje mandatperiod enligt lag göra en analys av vilka extraordinära händelser som kan inträffa inom kommunens gränser och hur de kan påverka samhällsviktiga verksamheter. I oktober godkände kommunstyrelsen risk- och sårbarhetsanalysen för Eskilstuna kommun 2024-2027. 

När Eskilstuna-Kuriren begär ut analysen är den delvis hemligstämplad och maskad. Sekretessen syftar till att förhindra sabotage och gäller den del av analysen som handlar sårbarheter och brister i krisberedskap. Däremot är de delar som handlar om identifierade risker, kritiska beroenden och samhällsviktiga verksamheter offentlig. 

undefined
Kortvariga elavbrott utgör den största risken i Eskilstuna kommun.

– Det jag kan säga är att alla kommuner har kritiska beroenden, att identifiera dessa och planera för ett eventuellt avbrott av leverans av beroendet ökar förmågan till att hantera en händelse, säger Nils Berggrund, biträdande säkerhetsskyddschef vid kommunledningskontoret. 

Kommunen har i sin analys utgått från Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps riskkatalog. Händelserna har bedömts utifrån hur stor sannolikheten är för att de ska inträffa och hur allvarliga konsekvenser de medför. De händelser som har gått att bedöma utifrån dessa parametrar har sedan placerats i en så kallad riskmatris. 

undefined
Analysen innehåller en riskmatris som visar sannolikheten och konsekvenserna av olika händelser: "5.2.1 - K" = kortvarigt elavbrott, "5.2.1 - L" = långvarigt elavbrott, "5.4" = skogsbrand, "5.5"= storm, "5.6" = översvämning, "5.7" = sabotage, "5.8" = störning dricksvattenförsörjning, "5.9" = drivmedelsbrist.

Här följer en lista över identifierade risker i Eskilstuna kommun: 

Kortvarigt elavbrott

Kortvariga elavbrott utgör den största risken i Eskilstuna kommun. Enligt riskmatrisen är det mycket hög sannolikhet för att de ska inträffa och de kan även medföra katastrofala konsekvenser. Kommunens vård- och omsorgsförvaltning har angett mycket höga riskvärden eftersom avbrott i verksamheten medför fara för liv och hälsa. 

Långvarigt elavbrott

Även långvariga elavbrott kan få katastrofala konsekvenser, men sannolikheten för att de ska inträffa är något lägre. För att det inte ska bli elavbrott är det av kritisk betydelse att följande system och verksamheter fungerar som de ska: 

  • Elnätet inom det kommungeografiska området samt dess elkraftsleverantörer. 
  • Den kommunala reservkraftslösningen. 
  • Det kommunala energibolaget Eskilstuna energi och miljö. 
  • Den kommunala styrelsplaneringen som handlar om vilka samhällsviktiga elanvändare som ska prioriteras. 

Skogsbrand

De flesta skogsbränder får mycket begränsad påverkan, men det kan få stora konsekvenser om det börjar brinna i särskilda objekt som till exempel värmeverk, ställverk, viktiga ledningsnät eller logistikområden. 

Storm

Till följd av klimatförändringarna kommer det att bli vanligare med extrema väderhändelser. Kraftiga stormar där träd knäcks och elledningar slits sönder kan få allvarliga konsekvenser. 

undefined
Kraftiga stormar där träd knäcks och elledningar slits sönder kan få allvarliga konsekvenser.

Översvämning

Enligt analysen väntas det bli fler översvämningar i framtiden. Det är en stor risk för översvämning i låglänta områden nära Eskilstunaån, Hjälmaren och Mälaren. Okontrollerat flöde i Eskilstunaån i samband med översvämning skulle ge mycket allvarlig påverkan på dricksvattenkvaliteten i Mälaren. 

Till följd av översvämningar eller stora regnmängder ökar risken för ras och skred. Sveriges geologiska undersöknings översiktskarta av stabilitetsförhållanden indikerar på risk för skred längs med hela Eskilstunaåns sträckning. Eskilstuna kommun har enligt analysen grundläggande förmåga att hantera översvämning i samhällsviktiga byggnader. 

undefined
Det är en stor risk för översvämning i låglänta områden nära Eskilstunaån, Hjälmaren och Mälaren.

Störning dricksvattenförsörjning

Enligt analysen är det ställt utom rimligt tvivel att avbrott i leverans av dricksvatten skulle medföra katastrofala konsekvenser både för Eskilstuna kommun och angränsande områden. Eskilstuna kommun har enligt analysen viss förmåga att hantera störning i det kommunala dricksvattennätet för samhällsviktig verksamhet. Dricksvattenförsörjningen är beroende av följande faktorer: 

  • Personal.
  • Specifik kommunal materiel.
  • Kommunala ledningssystem.
  • Kommunalt övervakningssystem.
  • Telefoni. 

Drivmedelsbrist

Bränsle behövs för att driva både reservkraftverk och samhällsviktiga verksamheters fordon som till exempel ambulanser, brandbilar, polisbilar och sopbilar. De flesta samhällsviktiga verksamheter har diesel för några dagars drift. Erfarenheter från stormen Gudrun visar att det är mycket viktigt att drivmedelsstationer säkerställer att de kan leverera drivmedel ur sina tankar även vid ett elavbrott. Eskilstuna kommun har ringa förmåga att hantera störningar i drivmedelsleveranser. 

undefined
De delar av analysen som handlar om sårbarheter och brister i krisberedskapen är hemligstämplade.

Sabotage mot infrastruktur

Störningar i el- och it-system kan ge allvarliga till katastrofala konsekvenser, enligt analysen. Händelser i andra kommuner visar att det kan vara svårt att skydda sig mot it-angrepp. Kalix drabbades av ett it-avbrott 2021 efter ett angrepp och liknande händelser inträffade i Norrköping, Borgholm och Mörbylånga 2022. Eskilstuna kommun har viss förmåga att möta digitala hot. 

"De antagonistiska hoten mot infrastrukturen är svåra för en kommun att möta, ofta drivna av främmande makt och organiserad brottslighet", står det i analysen. 

undefined
Det kan vara svårt att skydda sig mot it-angrepp.

Pågående dödligt våld

Under senare år har flera så kallade vansinnesdåd inträffat i Sverige. Begreppet beskriver ofta en personlig våldsakt utan uppenbara avsikter. Enligt analysen går det inte att utesluta att ett vansinnesdåd skulle kunna inträffa i Eskilstuna kommun. 

"Parallellt med detta kommer också forskning och erfarenheter som visar att vi i Sverige bör börja ta problemen med pågående dödligt våld i skolmiljö på allvar. Pågående dödligt våld i skolan är ett samlingsbegrepp där så kallade "skolskjutningar" är den allvarligare formen. Skolskjutningar är mycket allvarliga fenomen som är mycket svåra att upptäcka i förväg", står det i analysen. 

"Eskilstuna kommun har olyckligtvis en relativt beprövad förmåga att hantera dödligt våld utanför Eskilstuna kommuns lokaler, men som ändock påverkar den kommunala verksamheten. Sannolikheten för denna typ av händelse har inte gått att bedöma under analysarbetet."

undefined
En 18-åring blev i våras skjuten till döds på parkeringen utanför Rekarnegymnasiet. "Eskilstuna kommun har olyckligtvis en relativt beprövad förmåga att hantera dödligt våld utanför Eskilstuna kommuns lokaler, men som ändock påverkar den kommunala verksamheten", står det i risk- och sårbarhetsanalysen.

Epizootiutbrott

Människors ökande resande och fler transporter av sällskapsdjur medför en ökad risk för sjukdomar. I september 2023 konstaterades afrikansk svinpest i Sverige. Viruset kan inte överföras till människor, men kan ge omfattande ekonomiska konsekvenser för lantbruk. Eskilstuna kommun har grundläggande förmåga till provtagning på upphittade djurkadaver. Sannolikheten för denna typ av händelse har enligt analysen inte gått att bedöma. 

Källa: Risk- och sårbarhetsanalys för 2024-2027, Eskilstuna kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!