Ilska och oro när fler chefer anställs i spartider

Vård- och omsorgsförvaltningen spår ett ekonomiskt kärvt 2024 och ska därför ta bort tjänsten som aktivitetssamordnare på sina demensboenden. "Det är ett helt förskräckligt beslut och ett direkt svek mot alla äldre på Tunagården", säger Malin Angelin, 56, vars pappa Malte levde sin sista tid just där.

En stor del av Tunagårdens vårdpersonal tror att kommande omstruktureringar kommer att gå ut över de boendes aktiviteter.

En stor del av Tunagårdens vårdpersonal tror att kommande omstruktureringar kommer att gå ut över de boendes aktiviteter.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-12-28 07:01

För ett par veckor sedan fick personalen på äldreboendet Tunagården ett osignerat brev med information om kommande besparingar.

"För att upprätthålla budget i balans kommer enbart vårdpersonal, administration och ledningsfunktioner finnas på kommunens vård- och omsorgsboenden". 

– Av informationen framgick också att tjänsten som aktivitetssamordnare kommer att tas bort – något som blir ett hårt slag för både boende och medarbetare, säger Minna Ekström, sjuksköterska på Tunagården.

undefined
Silvia Horvath, Veronica Ljungborg, Minna Ekström och Anna-Lena Cederblad, på Tunagården är kritiska till att äldreboendets aktivitetssamordnare tas bort från verksmaheten.

Hon är inte ensam i sin kritik mot hur ledningen prioriterar. Tillsammans med flera kollegor vill hon snarare se fler som har tid att ta hand om de boende och försvara en uppskattad tjänst som varit utmärkande för Tunagården.

– För fem år sedan var de som flyttade hit oftast friskare. I dag är tio av våra tolv enheter demensboenden. Det innebär mer vård och omsorg och gör behovet av stimulerande aktiviteter ännu viktigare, säger hon.

Tunagården har i dag 129 boende och de senaste åren har organisationen vuxit. Tre chefer har blivit fyra och ska framöver bli sex. Samtidigt ska bemanningen på golvet minska genom besparingar i främst kvällsbemanningen.

undefined
Tunagården i Eskilstuna har fram till nu varit kända för sitt breda utbud av aktiviteter för sina boende.

Undersköterskan Veronica Ljungberg är en som märkt av att stressen tilltagit och ifrågasätter det vettiga i att lägga över aktivitetssamordnarens arbetsuppgifter på boendets vårdpersonal.

– En förklaring till besparingen var att inga andra boenden i kommunen hade den här tjänsten och då ska vi inte heller ha en. Det är en riktigt dålig motivering. Tunagården har under många år varit känd för att ha ett stort engagemang i sina boende och det har aktivitetssamordnaren haft stor del i.

– Vi har boende som kliver ur sängen enbart för att vår aktivitessamordnare kan motivera dem. Det borde vara värt något.

undefined
En stor del av Tunagårdens vårdpersonal tror att kommande omstruktureringar kommer att gå ut över de boendes aktiviteter.

Förvaltningen anser att det fungerar bra med aktiviteter på boenden som i dag inte har en egen samordnare och säger att aktiviteterna ska bli kvar på Tunagården, men med skillnad att ansvaret för dessa läggs ut på all personal.

– Vi har det ganska stressigt med våra basuppgifter. Att därutöver hitta på och genomföra meningsfulla aktiviteter för våra boende är inte något som görs i en handvändning, säger Veronica Ljungberg.

undefined
Tunagården har länge varit kända för sitt breda utbud av aktiviteter för sina boende.

Majo Brostedt (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har förklarat att de fyra tjänsterna på olika äldreboenden i Eskilstuna försvinner – och ersätts av fler chefstjänster – med anledning av att man "behöver strukturera om".

– Det kan ju uppfattas som fördyrande men i det långsiktiga perspektivet är goda arbetsvillkor för vårdpersonal och chefer främjande för hälsa, vården och ekonomin. Det som är dyrt och kostsamt är ojämställda arbetsvillkor och hög sjukfrånvaro som påverkar medarbetarnas hälsa negativt och som i sin tur påverkar kvalitén på omsorgen för äldre, sa Majo Brostedt då.

Den aktuella informationen har ännu inte förmedlats till Tunagårdens boende, men flera anhöriga har på olika vägar ändå fått höra om besparingsbeslutet.

– Motion, pyssel och tillgång till meningsfulla aktiviteter, det var vad min pappa Malte levde för sin sista tid i livet. Han ville alltid vara med på de gemensamma musikstunderna och trivdes när det hände roliga saker, säger Malin Angeling.

undefined
Malin Angeling, vars pappa Malte levde sina sista år på Tunagården, är besviken och kritisk över beslutet att ta bort äldreboendets aktivitetssamordnare.

Hennes pappa Malte gick bort för två veckor sedan och hon är märkbart besviken över beslutet att ta bort samordnartjänsten. Hon befarar att livskvalitén kommer att försämras för fler som bor på Tunagården.

– Det är en förödande besparing. Att hålla de boende pigga, trygga och stimulerade borde även fortsättningsvis vara en prioritering.

– Aktivitetssamordnarens arbete har gett livsglädje till många på boendet och jag är rädd för att ordinarie vårdpersonal inte mäktar med att ta över de arbetsuppgifterna. En människas sista tid i livet ska inte bli en slutförvaring utan något värdigt.

Aktivitetsamordnare på Tunagården kommer efter beslut att erbjudas en annan tjänst inom kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!