Tjejernas vittnesmål: "Stryptag och hårda slag"

Med intervjuboken "Vår verklighet – en bok om porr" vill Izabel Reich, Sandra Perovic och Sofia Delac belysa våldsporrens inverkan på unga människors sexliv. "Det är vanligare att tjejer har blåmärken efter sex än att de inte har det", säger Izabel Reich.

Med boken "Vår verklighet – en bok om porr" vill Sandra Perovic, Sofia Delac och Izabel Reich belysa porrkonsumtionens negativa konsekvenser för unga och deras relationer.

Med boken "Vår verklighet – en bok om porr" vill Sandra Perovic, Sofia Delac och Izabel Reich belysa porrkonsumtionens negativa konsekvenser för unga och deras relationer.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-05-05 20:31

Nyligen varnade Sörmlandspolisen för en "porrskadad generation". Unga killar som introduceras för sex genom våldsam porr och tar med sig vad de ser in i det egna sexlivet – med aggressivitet och bristande respekt för samtycke som följd.

I Eskilstuna satt 19-åringarna Izabel Reich, Sandra Perovic och Sofia Delac, tredjeårselever på Rekarnegymnasiets ekonomiprogram, och kände igen sig. Med sitt UF-företag har de nyligen släppt boken Vår verklighet – en bok om porr, som tar avstamp i erfarenheter av sex och porr bland unga tjejer i Eskilstuna.

– Vi har intervjuat tjejer mellan 14 och 22 i vår närhet som har varit med om övergrepp kopplade till porr. Det som förmedlades i artikeln gav exakt samma bild som vi har fått i vårt arbete, säger Izabel Reich.

Hon berättar att tjejerna som intervjuas i boken vittnar om killar som tar plötsliga stryptag utan att fråga, hårda slag och allmänt aggressivt sex.

– Det är otroligt mycket våldsamt sex. Det är sällan någon frågar: vill du att jag ska vara aggressiv och dominant? Det är bara så normaliserat. Det är vanligare att tjejer har blåmärken efter sex än att de inte har det. Och många som utsätts förstår inte att det kan vara övergrepp.

Trions intresse för frågan väcktes av en dokumentär om hur våldsam porr kan påverka unga människor. Filmen, i kombination med den totala frånvaron av porr-relaterade samtal med föräldrar och andra vuxna under uppväxten, bidrog till idén om att skapa ett slags läromedel för barn, föräldrar och unga i deras egen ålder.

undefined
Izabel Reich, Sandra Perovic och Sofia Delac har intervjuat unga tjejer i Eskilstuna som vittnar om våld och övergrepp kopplade till "porrskador".

– Boken består av fyra delar: Hur utbudet av våldsam porr ser ut, vilka fysiska och psykiska konsekvenser stor konsumtion kan leda till, ungas erfarenheter av övergrepp kopplade till porr och hur man kan prata med barn om porr.

Hur reagerade ni på de vittnesmål ni fick ta emot?

– Vi lever ju i det här själva, men har ändå blivit chockade. Det som är skrämmande är att vi bara har intervjuat folk från vår bekantskapskrets – tänk då hur det ser ut i resten av Sverige.

– Vi vet ju att folk tittar på porr, men inte hur det kan påverka hjärnan, attityder och tändningsmönster. Vi har ju växt upp med de här historierna om killars beteende, och nu får vi åtminstone en bidragande orsak till varför det ser ut som det gör. Det har varit en ögonöppnare.

Den första upplagan på 100 exemplar sålde snabbt slut, och ytterligare 100 är beställda. Izabel Reich hoppas att boken kan bidra till att fler, inte minst föräldrar, börjar diskutera porr.

– När man är så pass liten och det här blir ens första introduktion till sex så kommer det att påverka ens sexliv längre fram. Vi tror att det här våldsamma sexet som saknar samtycke och respekt är fel bild att få.

Hur har mottagandet varit?

– Väldigt positivt när folk har förstått vad vi faktiskt gör. Det handlar inte om att svartmåla porrkonsumenter eller att vi är emot porr. Det är vi inte. Vi är emot kombinationen porr och barn och vi är emot avsaknad av samtycke och respekt. Sexuella preferenser har inte någon med att göra, men det ska finnas samtycke och respekt, och det menar vi att porren inte lär barn.

– Vissa säger att vi inte ska komma med "skräckexempel", men det här handlar om unga i vår omgivning som har råkat ut för saker. Det är ingen skräckinjagande framtid – det är vår verklighet.

Fler män än kvinnor

I Folkhälsomyndighetens befolkningsundersökning från 2017 uppgav 41 procent av de svarande bland unga män mellan 16 och 29 år att de tittade på porr dagligen eller nästan dagligen. Bland kvinnor i samma åldersgrupp var motsvarande andel tre procent.

Forskning har påvisat samband mellan hög porrkonsumtion och ökad sexuell aggression mot kvinnor. Studier har också visat på kopplingar till psykisk ohälsa och benägenhet att köpa sex. Andra pekar på att farhågorna för skadeverkningar är överdrivna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!