Tjejjouren Meja storsatsar mot våld

Tjejjouren Meja har anställt en person för att kunna satsa mer på sin verksamhet. Förhoppningen är att mer tid ska kunna läggas på att stötta de tjejer som har utsatts för våld.

Eskilstuna2015-08-06 05:00

– Det har alltid funnits en vilja att göra mer än vad vi gör i dag. Men eftersom vi är en ideell förening där alla gör annat om dagarna så har vi inte hunnit med tidigare, säger Jonna Nilsson som under sommaren anställts som projektansvarig på tjejjouren Meja.

Sedan starten 2006 har tjejjouren Meja arbetat för att stötta och stärka unga tjejer som har blivit eller blir utsatta för våld. Jouren jobbar också förebyggande och då är en viktig del att få tjejerna att förstå att våld innefattar flera typer av utsatthet och kränkningar.

– Många tror att våld bara är fysiska slag. De glömmer bort att det kan handla om utfrysning, mobbning, sexuellt våld och även självskadebeteende. Vi jobbar mycket med att tala om för dem att det inte är okej och att ingen förtjänar att drabbas av sådant, säger Jonna Nilsson.

Jouren har en chatt och telefontider dit personer, som definierar sig själva som tjej och/eller har erfarenhet att bli bemött som tjej, kan vända sig för stöd.

– Vi lever i ett samhälle som främst är heteronormativt och många blir bedömda utifrån det. Det är jätteviktigt att vi jobbar med att utmana normer.

Tiden som anställningen för med sig ska Jonna Nilsson ägna åt att nå ut till fler och berätta om tjejjourens verksamhet. Hon säger att det handlar om att bygga upp ett samarbete med skolor, fritidsgårdar, stödcentrum för brottsoffer och andra verksamheter så att Meja kan hänvisa stödsökande dit och tvärtom. Men framför allt vill hon nå fler ungdomar.

– Vi vet att det finns ett stort behov av en tjejjour. Det ser vi på studier som gjorts på ungas psykiska ohälsa. Många tycker att det är skönt att ha kontakt med en jour där tjejer vänder sig till tjejer. Det blir en trygghet att prata med andra tjejer och inte en myndighetsperson i första steget, säger Jonna Nilsson.

Målet i framtiden är att kunna erbjuda samtalsgrupper på skolor och fritidsgårdar för att på så vis komma närmre ungdomarna, både tjejer och killar.

– Oftast pratar vi med tjejer som har blivit utsatta av killar. Machokulturen drabbar både killar och tjejer som inte lever upp till vissa ideal. Vi behöver prata med killar också. Det skulle behövas en killjour, eller en ungdomsjour. Det skulle vara jättebra, säger Jonna Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om