Tjuven stal bilen mitt framför ögonen på Linus

Se upp för biltjuvar om du ska sälja din bil privat. Linus Ellfolk från Eskilstuna stod bara några meter från sin bil när den stals.

Eskilstuna2013-08-14 07:50

Biltjuven var välklädd och pratade vårdad svenska. Han stämde träff och väntade på Linus på Statoil vid Västerleden i Eskilstuna. Bilen, en Mercedes C32, hade då legat ute på blocket för 100 000 kronor ett tag.

Biltjuven uppträdde mycket proffsigt, berättar Linus. Han ställde kunniga frågor och accepterade att han inte fick provköra utan att Linus följde med.

– Han satt på förarsätet och jag stod bredvid. När jag skulle visa att stereon fungerade fick han låna nyckeln.

När Linus plockar upp telefonen för att ordna med banknummer stänger tjuven bildörren och startar bilen. Den försvinner ut på Västerleden och kör i väg.

– Först visste jag inte vad jag skulle göra. Jag undrade vad han höll på med.

Stölden är polisanmäld, men polisen har inte stort hopp om att hitta vare sig bilen eller biltjuven. Stölden Linus utsattes för tyder på att tjuvarna varit mycket rutinerade, säger flera poliser som Eskilstuna-Kuriren talat med.

– Det bästa råd jag kan ge till alla som ska sälja en bil är att begära att få körkortet av den som ska titta på bilen innan man släpper in dem, säger Lars Ånestrand vid Eskilstunapolisen.

Man kan också begära att få startnycklarna till fordonet köparen anlände i som säkerhet. Men tjuven hade tänkt även på den möjligheten i förväg.

– När jag kom var han ju redan där. Han vinkade åt några tjejer som jag uppfattade som hans vänner innan vi gick till min bil. Jag pratade med dem efteråt. Men det var bara några han vinkat åt för att lura mig. Han kände dem inte ens, säger Linus.

Linus hoppas nu att försäkringen kommer att täcka förlusten, trots att bilen var ”olåst” när den stals.

– Jag kollade runt på olika nätforum och såg att det fanns flera personer som hade råkat ut för liknande stölder, med samma tillvägagångssätt. Det gällde nästan bara dyrare bilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om