Aktionen pågick i fem städer över landet under tisdagen och tanken var att med en enkel, men effektfull symbolik skapa debatt om något större.
– Det handlar om att inkludera alla, säger Nathalie Söderberg, Rädda Barnens ungdomsförbund i Eskilstuna.
Hon tycker att könsuppdelningen på skoltoaletter och i det offentliga rummet är helt onödig.
– Det finns ju inte uppdelade toaletter hemma, där går alla på samma. Så den här aktionen handlar om jämlikhet. Men också om att göra toaletter på till exempel skolor mer tillgängliga för alla.
På de skyltar som ungdomsförbundet satte upp har de traditionella bilderna på en person i kjol och en i byxor, fått sällskap av en tredje person halvt i byxor, halvt i kjol. Nathalie Söderberg berättar att människor vars könsidentitet skiljer sig från normen, kan få spydiga kommentarer eller bli trakasserade när de går på toaletten.
– Vi kommer i kontakt med människor som upplever ett starkt behov av könsneutrala toaletter. Personer som till exempel inte identifierar sig som kvinna eller som man. Eller som har ett biologiskt kön, till exempel man, men som klär sig som kvinnor. Var ska de gå på toa?
Toalettskyltar kan verka som en vardaglig sak, menar Nathalie Söderberg, men hon hoppas att aktionen ska öppna upp normerna.
– Skyltarna legitimerar och reproducerar könsnormerna. Jag hoppas att våra skyltar inte kommer att behövas i framtiden utan att kommuner och skolorna inför egna könsneutrala toaletter. Det vanliga argumentet mot gemensamma toaletter, att killar smutsar ner, håller inte när det finns personer som inte vågar gå på toa.
Aktionen är en del av ungdomsförbundets normkritiska arbete och Nathalie Söderberg förklarar på vilket sätt könsfrågan är aktuell för Rädda Barnens Ungdomsförbund.
– Vi jobbar efter FN:s konvention om barnets rättigheter och där står det att ingen får diskrimineras. Men det gör transpersoner i dag.
På frågan om varför normer ska kritiseras, svarar Nathalie Söderberg:
– För att normer är begränsande. Enligt könsnormen till exempel finns det två kön och de är varandras motsatser och ska vara på vissa speciella sätt. Människor kan inte vara sig själva. Det är viktigt att ifrågasätta varför det ska vara så?