Arbetsmiljöbrister hos Vinäger och Biff och grill

Luft från toaletten har strömmat in i köket till Vinägers glashus, och på krogen Biff och grill har anställda riskerat frysskador i frysrummet. Det menar Arbetsmiljöverket, som utfärdat förelägganden om viten på totalt 125 000 kronor till krogarna. Ägaren Göran Pettersson menar dock att alla problem redan åtgärdats.

Problem med ventilation från toaletten och avsaknad av skyddsutrustning är några av de brister som Arbetsmiljöverket funnit hos krogarna Vinäger och Biff och grill.

Problem med ventilation från toaletten och avsaknad av skyddsutrustning är några av de brister som Arbetsmiljöverket funnit hos krogarna Vinäger och Biff och grill.

Foto: NTM

Eskilstuna2022-07-12 16:54

Problem med ventilation, avsaknad av skyddsutrustning och bristande elinstallation är några av de brister som Arbetsmiljöverket funnit hos krogarna i Eskilstuna centrum.

Bland annat ska kontaminerad luft från toaletten ha strömmat in i glashusets kök. Vinägers personal ska också ha varit utan tillräcklig skyddsutrustning, och trots att de hanterar vassa föremål, het olja och frätande produkter ska utrustning för första hjälpen ha saknats.

Hos systerkrogen Biff och grill anmärker Arbetsmiljöverket bland annat på att verksamheten saknat larm i frysrummet, vilket gjort att anställda riskerat frysskador vid sjukdomfall eller fallskador i utrymmet. Beslutet pekar också på bristfälliga elinstallationer och ett halt köksgolv.

Nu riskerar Biff och grill ett vite på 75 000 – hos Vinäger är summan 50 000 kronor.

Med anledning av ventilationsbristen har även kommunens miljöavdelning inlett ett ärende mot Vinäger. Livsmedelsinspektören Robert Grip betonar att han själv inte har besökt krogen, men menar att toalettluft som sprids till kök är olämpligt – även om det inte innebär någon större hälsofara.

– Det kan luktmässigt upplevas som att toaletten ligger i köket. Det finns också en risk för spridning av viruspartiklar till arbetsytor i samband med vinterkräksjuka och tarmsmittor, men det krävs ganska många viruspartiklar för att kontaminera mat. Det viktigaste i det avseendet är att hålla en god handhygien, säger han.

Robert Grip meddelar också att Vinägers ägare Göran Pettersson har inkommit med ett uppdaterat flödesprotokoll för restaurangens ventilationssystem som ligger för handläggning.

När tidningen når Göran Pettersson hävdar han att samtliga punkter i Arbetsmiljöverkets kritik redan åtgärdats.

– Vi har installerat tilluft till köket och ändrat styrningen på fläkten i toaletten. I frysen på Biff och grill har vi installerat ett larm och vad gäller första hjälpen-utrustning i glashuset var den tillfälligt placerad i vinbaren. Redan innan Arbetsmiljöverket fattade det här beslutet var allt åtgärdat efter bästa förmåga, vilket jag skickat in svar med underlag för, så jag förstår inte varför de väljer att gå vidare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!