Året var 1832. Industrimannen Johan Theofron Munktell öppnade Munktells Mekaniska Verkstad AB i centrum. Sju år senare gavs han mark av Karl XIV Johan och etablerade sig på den plats vi i dag känner till som Munktellstaden.
190 år senare har både Munktells och omkringliggande stadsdelar förändrats kraftigt. Ett nytt badhus är byggt. En ny sportsarena, och tusentals nya lägenheter planeras och byggs i anslutning till Munktellstaden. De röda tegelbyggnaderna kanske kommer, i sin kontrast, påminna än mer om stadens industrihistoria. Rikets första lokomotiv tillverkades i Eskilstuna. Kupolen till Observatoriet i Uppsala likaså och även landets fösta traktor. Den tillverkades 1913 och är fortfarande i kördugligt skick.
Året var 2009 och Hans Andersen, 67, har precis flyttat in till Norr och besöker den tobaksaffär som ligger längs med Västra Storgatan, i anslutning till Munktellstaden. Då som nu är Siriwan Hanna butiksinnehavare.
– Det var en lördag och jag frågade om Siriwan hade någon andel över till travet. Javisst, det hade han och jag tog den. Vinsten blev 1,1 miljoner och vinsten fördelades bland andelsägarna, säger Hans Andersen.
Året är 2022. Det är fredag och det innebär frukostklubb för ett gäng herrar som träffas i butiken en gång i veckan, sedan 15 år tillbaka. En av dem är Ulf Blomkvist, 77.
– Smörgåsen består av ägg, bacon och falukorv. Samt lite grönsaker förstås, men det är jag inte så förtjust i, säger Ulf Blomkvist.
Uppslutningen varierar eftersom flera av deltagarna fortfarande arbetar. Tobaksaffären är en viktig samlingsplats, framförallt för pensionärerna och fredagasmorgnarna är en av veckans höjdpunkter.
– Annars tycker vi om öl också och strupen måste fuktas ibland. Eftersom vi är ensamstående så måste vi sköta bostaden lite grann också, säger Ulf Blomkvist.
På frukostklubben avhandlas allt som faller under benämningen skitsnack, men även helgens tipsspel och likaså aktuella händelser.
– När min fru var i livet nämnde hon ibland våra träffar som ett gubbdagis. Det är ju så, det är mitt gubbdagis, säger Ulf Blomkvist, varpå Ulf Carlsson, 73, skojar:
– Kvinnor är ju en svunnen tid... Men jag skulle inte vilja ha en hemma för det. Det skulle jag aldrig palla.
Tobaksaffären i sig är eventuellt en kulturhistorisk del av Norr i allmänhet, och av Västra Storgatan i synnerhet. Butiken har stått där den står i nästan 50 år. I området har verksamheter förändrats med tiden, och där det i dag finns en livsmedelsaffär fanns en gång i tiden "Balkan Bar".
– Jag är butikens andre ägare och har haft den i 22 år. Mannen som drev den innan mig var här i 25 år. Och en tanke jag har är att jag kanske vill stanna här i minst tre år till. För att slå rekordet, säger Siriwan Hanna.
Han berättar att han känner nästan alla i området och trivs med sina kunder, det enda negativa med stadsdelen är bristen på parkeringsplatser. Detta stämmer Ulf Blomkvist in i och menar att det kanske är så att det inte finns någon mening med att ha bil i framtiden:
– När man till slut blir så gammal man inte kan köra bil längre kommer det bli ett helvete. Man kanske får ta och lära sig att åka buss då, det var ett par år sen sist. Det var när frugan levde. Fast nu när soppan är så dyr kanske man ska ta och lära sig.