Sedan 1996 har han bott här. Köpte huset av syskon vars föräldrar drivit självhushåll här i många år, och när de hörde om Tobbe Dahls planer att leva på samma sätt av vad trädgården och marken – och hushållsdjur – kan ge, då valde de honom som köpare av Stenudden.
Och av kommunen har han arrenderat cirka ett hektar intilliggande mark sedan dess. Här odlar han allt från potatis till tomater och grönsaker, syrar, torkar, bakar, lägger in, konserverar. Han hamlar träd, täckodlar och vårdar marken, som när han flyttade in var helt igenvuxen.
Genom åren har han ibland haft kor eller ett par hushållsgrisar, ankor och myskänder, som alla fått vara med att kultivera och hålla beteshagen öppen. När tidningen kommer på besök är hönsen och tuppen gårdens enda djur men om ett par veckor, när betet vuxit till sig, kommer årets förhoppningsvis dräktiga får.
– I stort sett allt jag behöver får jag av marken och djuren. Men naturvård och ekologiska odlingar är tydligen ingenting kommunen uppskattar och sätter värde på för de har beviljat företaget Cellnex bygglov att få smälla upp en 48 meter hög mobilmast och en teknikbod på mitt arrende. Dessutom vill kommunen anlägga en väg upp till tornet, och dra den rätt igenom alltihop, säger Tobbe Dahl och slår ut med armarna mot fårhagen och odlingarna.
– Det kan inte vara svårt att hitta mark betydligt mer lämpad för det här är min. Jag vill ha kommunikation och har bett beslutsfattarna komma hit för ett möte med mig, men ingen kommer. Ingen har pratat med mig om det här. Det verkar inte finnas något intresse för samtal. Jag har fått ett väldigt stresspåslag av alltihop, känner mig överkörd och rättslös.
Tobbe Dahl, som många i Eskilstuna säkert känner igen som mångårig musiker, jobbar halvtid på Mälarsjukhuset och övrig tid ägnar han sitt lilla paradis i backen mellan Hällby skola och järnvägen.
– För ett antal år sedan byggdes ju containerterminalen i Folkesta snett över åkern här. Den både låter och ser tråkig ut. Men genom att låta träd växa upp härnere har jag fått lite distans till den. Den är ju ingenting mot ett 48 meter högt torn – 18 meter högre än Vilstabacken... Träden runt den öppna platsen i hagen där tornet ska stå är väl knappt 20 meter höga så den kommer att dominera landskapet helt.
Två dagar före julafton damp det ner information i grannskapets brevlådor om att en bygglovsansökan lämnats in till Eskilstuna kommun. Tobbe och grannarna fick till den 11 januari på sig att yttra sig i frågan.
– Det var ju ingen på plats att ringa över helgerna, det här förstörde hela julen. Men vi har gått ihop och motsätter oss planerna. Alla som bor här uppe berörs av det enorma tornet. Men inga svar får vi.
Så härom dagen kom kommunens besked om beviljat bygglov som en kalldusch. Bygglovet börjar gälla om en månad och gäller i två år. När det är tänkt att byggas på marken framgår dock inte.
– Har de missat att jag arrenderar marken sen nästan 30 år? Vissa personer jag pratat med på kommunkontoret visste inte ens att det sökts bygglov på den här platsen. Det känns som att de inte vet vad det är de godkänt, vad konsekvenserna blir.
Enligt kommunens ekologer som faktiskt varit på plats är marken olämplig att bygga någon mast på. Tobbe hörde dem prata om att den rödlistade hasselsnoken skulle kunna finnas här. Också länsstyrelsen håller med Tobbe om att hagen har höga naturvärden.
– Efter beskedet har jag letat torn som byggts nära bostäder i kommunen, och inte hittat ett enda. Jag har bett om kartor där kommunen godkänt liknande byggnationer mitt i bostadsområden med inte fått något svar.
Kommer hans kontrakt med kommunen sägas upp nu, undrar Tobbe. Hans arrende förnyas den 14 mars varje år.
– Så det är för sent att säga upp mig i år vad jag förstår. Och efter uppsägning har jag ett år på mig innan jag behöver lämna marken. Jag har velat köpa den genom åren, men fått nej för att den räknas som värdefull. Det gör ju det hela ännu märkligare...
Han vill inte bli av med arrendet, och han vill verkligen inte flytta härifrån. Men är väldigt tveksam till hur det ska bli att bo kvar med den nya vägen och med tornet.
Det jävligaste av allt, menar Tobbe Dahl, är att det finns ett betydligt bättre alternativ till plats för tornet. Bara några hundra meter norrut längs åsen finns en markyta utan speciellt värde där ingen skulle störas av bygget på samma sätt. En gammal traktorväg leder dessutom till platsen uppifrån åsen.
– En bekant jobbar som elingenjör på Vattenfall. Han tycker också den valda platsen är helt åt skogen och har gjort en ritning av den alternativa platsen som vi presenterat för kommunen. Ingen har velat lyssna. Jag har ju inget emot en mast i närområdet, men att den ska förstöra för min djurhållning och mina ekologiska odlingar, det är ett högt pris att betala.
Eftersom arrendet är för litet för att klassas som jordbruksmark har inte Tobbe några EU-bidrag. Åkern mellan hans ställe och järnvägen däremot är EU-stödd – och skyddad mot intrång av det här slaget. Någon väg kan därför inte anläggas där.
– Mitt ställe är en grön lunga med höga naturvärden, en värdefull resurs mitt i den stadsnära miljön. Här växer en mångfald av träd och örter som i sin tur lockar till sig ett rikt djur- och fågelliv. Jag har tagit hand om området och vårdat det. Kan inte Eskilstuna kommun se och uppskatta det? I dessa krismedvetna tider, med miljön och maten i fokus känns deras beslut i frågan bara helt fel.
– Det här är ju mitt hem och mitt levebröd. Jag måste väl ha vissa rättigheter som mångårig arrendator?
Kommunekolog Jimmy Skord och en kollega har varit ute på platsen och tittat.
– Vi tycker inte att det är bästa platsen att ställa en mast på, och har gjort en skrivelse till bygglovsärendet. Det finns kanske inga direkt skyddsvärda växter i området, men skulle det komma fram att det verkligen finns hasselsnok eller annan skyddad art i markerna kan det hända att det går att dra tillbaka bygglovet. I såna lägen kan vi vara extremt skarpa.
Jimmy Skord tillägger att risken för att det bor hasselsnok på den alternativa platsen Tobbe Dahl föreslår är lite större.
– Det finns bättre ställen att utreda för placering av en 48 meter hög mast, om kommunen velat det.