Viktor Sund har tidigare drivit restaurangen Kvass i stan och där var Tobias Karlsson gäst under en längre tid. De lärde känna varandra bra och nu startar de ett vinkafé tillsammans.
– Vi ville ha ett eget ställe då det saknas något liknande i stan. Ett ställe där vi själva skulle vilja hänga, menar Tobias Karlsson.
Viktor Sund hade redan 2017 blickar på den lokal de nu öppnar i, då hann en annan krögare före.
– Men nu har vi tagit över lokalen. Vi har rivit lite och gjort vad man kan, vi ska utnyttja lokalen till max, säger Tobias Karlsson.
– Förr var det här en nödutgång till den biograf som låg här för länge sen. Lite oklart om det har funnits en biograf men det byggdes en foajé och ett kamerarum som är vårt kök nu, flikar Viktor Sund in och fortsätter:
– Vi vill behålla lokalen så rå och naken som möjligt. Man får ha respekt för lokalen, den udda formen som den har, lång och smal.
Lokalen är inte speciellt stor, men däremot lång. Ett väggbord sträcker sig längs en hel vägg där 15 personer får plats, mer än så ryms inte utöver den yta personalen har. Och en väldigt liten scen då.
– Ja det är enmansscen, säger Tobias Karlsson och skrattar.
Utanför lokalen har de en uteservering på 15 kvadratmeter där några bord ska placeras ut.
Vinkaféets fokus är på naturliga produkter, bland annat naturvin.
– Naturvin är vår nisch, men vi kommer även att erbjuda annat. Naturvin är vin helt utan tillsatser, i princip fermenterad druvjuice som bara får jäsa, säger Viktor Sund och fortsätter:
– I ekologiska viner kan det vara upp till 32 tillsatser och i vanliga ännu fler. Våra naturviner är i stort sett det som Jesus drack.
Han berättar att de själva inte är några experter på området, men glada amatörer.
– Jag har erfarenhet av att dricka naturvin, jag har gjort det i flera år, konstaterar Viktor Sund.
– Vi är medvetna om att folk inte vet så mycket om naturvin så vi planerar vinprovningar av det framöver, lägger Tobias Karlsson till.
Utöver naturvinet har de en meny som skiljer sig från andra i stan.
– Vi har några större och några mindre rätter att erbjuda, sen har vi fikabröd och snacks. Vi har kaninkorv på agendan, den är närproducerad i Nyköping. Och sen har vi pratat om fasankorv från Katrineholm. Vi har även rödbetsterrin och kycklinglevermousse för att nämna lite mer, säger Viktor Sund och avslutar:
– Rent generellt kör vi ett franskt tema här.