Fastigheten Fuchsian 6 ligger längst österut på Zetterbergsgatan, precis där den svänger av norrut för att löpa en bit längs med järnvägen. Mitt emot fastigheten, på andra sidan järnvägen, ligger Tunafors fabriker. På Fuchsian 6 har det uppförts en stor, vit industribyggnad som beviljades ett interimistiskt slutbesked 2021.
I samband med slutsamrådet i slutet av förra året gjordes upptäckten att träd fällts och marken grusats i det södra hörnet av fastigheten. Även på baksidan av industribyggnaden finns det ett stycke mark, som ligger mot grannfastigheten, där det har avverkats träd och buskar och som nu används som parkering. Enligt gällande detaljplan ska de aktuella markytorna utgöra planterat skyddsområde som inte får bebyggas eller användas för upplagsändamål. Av äldre ortsfoton kan det konstateras att åtgärderna utförts mellan åren 2018 och 2020. Den dåvarande stadsbyggnadsnämnden inledde i december en tillsynsutredning för att utreda om mark tagits i bruk i strid mot detaljplanen.
Fastighetsägaren Mark Kakai yttrade sig till kommunen att det är riktigt att träd fällts och att marken delvis grusats i det södra hörnet. Träden togs ner för att de var i dåligt skick. Han uppgav vidare att området skulle återställas. När det gäller parkeringen mot grannfastigheten på baksidan av industribyggnaden förklarade han att en tidigare kommunal handläggare föreslagit att marken kunde användas som parkering. Fastighetsägaren, grannen och handläggaren hade träffats på plats och konstaterat att grannen tagit en del av Fuchsian 6 i anspråk och inhägnat den. Området innanför grannens staket var redan asfalterat. Handläggaren föreslog att marken kunde utnyttjas för parkeringsplatser och att fastighetsägaren kunde sätta en lägre mur längs med grannfastighetens korrekta gräns.
Samhällsbyggnadsförvaltningen drog ändå slutsatsen att mark tagits i bruk i strid mot detaljplanen eftersom det inte finns några ritningar eller någon dokumentation om att markområdet ska användas som parkeringsyta, grusas eller att träd ska avverkas där. Parkeringen saknade bygglov.
Fastighetsägaren överklagade samhällsbyggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen. I överklagandet anför han bland annat att den befintliga industribyggnaden liksom det intilliggande flerbostadshuset beviljades bygglov trots att de skulle byggas på prickad mark. I bygglovet för flerfamiljshuset angavs att erforderliga parkeringsplatser var ett av villkoren för bygglovet.
I en skrivelse till kommunen föreslog han även att han skulle göra ett antal rättelser. I det södra hörnet av tomten skulle han plantera ett träd och så ytan med gräsfrö. Han skulle även plantera fyra träd på baksidan mot grannfastigheten. Kommunens handläggare svarade att de ansåg att de föreslagna åtgärderna var ett återställande och att "det krävs dokumentering när återställningen tas."
Länsstyrelsen slog i sitt beslut i juni fast att fastighetsägaren inte måste återplantera träd utan att det kan räcka med annan typ av plantering. När det gäller parkeringen anser länsstyrelsen att det är ostridigt att åtgärden vidtagits utan bygglov. Även om en tidigare bygglovshandläggare skulle ha föreslagit att de aktuella ytorna kunde användas för parkering har Mark Kakai, enligt länsstyrelsens uppfattning, haft en skyldighet att undersöka om anläggandet av parkeringsplatserna krävt bygglov.
Länsstyrelsen upphävde dock samhällsbyggnadsnämndens beslut och skickade tillbaka det till nämnden för bedömning om det gick att bevilja bygglov för åtgärden i efterhand. Enligt samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är det inte sannolikt att lov kan beviljas eftersom det inte rör sig om en liten avvikelse från detaljplanen. Samhällsbyggnadsnämden fattade den 28 augusti ett nytt beslut om att förelägga fastighetsägaren att vidta rättelser på marken i det södra hörnet och på baksidan.
Kommunen hade på onsdagen fortfarande inte tagit emot något överklagande av beslutet. Eskilstuna-Kuriren har sökt fastighetsägaren Mark Kakai för en kommentar.